вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как изглежда България на картата на иновациите

Как изглежда България на картата на иновациите

България е на предпоследно място по иновации в Европейския съюз за тази година. На последно място е Румъния. Това показва Европейският сравнителният анализ на иновациите за 2016 г., изготвен от Европейската комисия.

Данните от доклада коментира колегата ни Десислава Микова.

„Според мен този доклад е твърде общ, защото съм сигурна, че и в двете държави има добри примери, но те не са достатъчни, за да изпъкнат на общия фон“, отбеляза репортерът на Би Ай Ти.

Тя отбеляза, че савнителният анализ е изготвен на базата на няколко показателя, разделени съответно в три групи – факторите, дейността на компаниите и финалните резултати.

Според доклада силна страна на България е относително високият дял на високо образовани млади хора. Сред сериозните недостатъци на иновативния климат в страната пък са липсата на устойчиво финансиране и слабото развитие на предприемачеството.

Един от особено любопитните изводи от статистиката в анализа е, че висшето образование не е задължително условие за развитието на иновации. Германия е сред водещите държави в това отношение, а разполага с много по-малък брой високо образовани кадри в сравнение с други държави със значително по-скромно общо представяне.

Данните от доклада коментира и Макс Гурвиц, инвеститор в стартъп проекти. Той отбеляза, че заключенията от доклада не са изненадващи.

По думите му в България макар да има много силен технически капитал, то в областта на бизнес развитието, продажбите и т.нар. софт скилс няма добри практики, а нивото на критично и иновативно мислене е ниско.

„Това са умения, които много трудно се научават теоритично, трябва да го правиш. А тук няма такива умения“, каза още той.
Не съм експерт в образованието, но чувам от индустрията, че българските университети не подготвят хора, които се търсят на пазара. Поради това има и много частни академии, допълни Макс Гурвиц.

Според него тайната на успеха е не просто да не губиш добрите си кадри, които заминават извън страната, но и най-добрите специалисти да искат да идват в страната ти.

По думите му страните на Балканите са на едно и също ниво, но е притеснително, че макар да се движат напред, то целият свят се движи много по-бързо.
„Тук наваксваме, докато останалите се движат много по-бързо. А това е притеснително“, подчерта той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …