петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как и защо столична улица бе ремонтирана с 2,5 млн. лв., но има дефекти

Как и защо столична улица бе ремонтирана с 2,5 млн. лв., но има дефекти

Ул. „Козлодуй“ бе ремонтирана, а обновяването струваше близо 2,5 млн. лв. Малко по-късно се появиха снимки в социалните мрежи, които показват кадри от некачествено извършения ремонт. Колегата ни Божидар Николов бе на ул. „Козлодуй“ и разговаря с Гергин Борисов от сдружение „Спаси София“ и със заместник-кмета на София Евгени Крусев.

Гергин Борисов разказа, че проблемите са свързани с некачественото изпълнение на пътна настилка, тротоари и скосявания. „Имаме критика и към изпълнителите, и към хората, които са проектирали улицата. Въпросът е защо сега се установяват някои проблеми, къде е бил строителният надзор и къде е бил проектантът? Както и кой е пропуснал да направи скосяването“, заяви Борисов.

Той посочи, че хората не оценяват промяната положително. „Тротоарите и пътното платно са равни. Но тук не търсим една малка промяна напред. Софиянци сме платили 2,5 млн. лв. за ново строителство и нова улица, а не такава, за която се установява след снимки във фейсбук, че има много дефекти и проблеми. Отново стигаме до въпроса кой не си е свършил работат“, добави още Борисов.

Зам.-кметът на София Евгени Крусев обясни, че ремонтът все още не е приключил. Той включва подмяна на релсовия път, пренареждане на бордюри, ново осветление, нови тротоари и други. „Критиката на „Спаси София“ към момента е абсолютно основателна. Това сме го видели преди месец. Постоянно се правят обиколки от пътни експерти. Пропускът е на строителния надзор. Договорът им ще бъде прекратен и ще се сключи нов договор с нова фирма“, обясни Крусев. Той подчерта, че това няма да оскъпи процедурата и добави, че фирмата не е упражнила достатъчно съвестно строителния си надзор. Крусев бе категоричен, че възложителят си е свършил работата.

„Ние призоваваме Столична община като възложител да провокира законодателни промени, които да позволят на общините да упражняват адекватен контрол върху строителния надзор като създават черен списък за фирми. Страдащи от всичко това са гражданите на София“, подчерта от своя страна Гергин Борисов.

Заместник-кметът пое ангажимент, че ше бъдат остранени всички дефекти за сметка на фирмата изпълнител и отново подчерта, че това няма да натежи на бюджета на Столична община. Срокът за приключване на обекта е до средата на ноември, но движението по улицата е пуснато предсрочно, добави Крусев.

Вижте подробности по темата и чуйте двете гледни точки на Гергин Борисов от „Спаси София“ и зам.-кемта на София Евгени Крусев в репортажа на колегата ни Божидар Николов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …