петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / Как гражданите участват във формирането на бюджета на Финикс

Как гражданите участват във формирането на бюджета на Финикс

Как гражданите могат да участват при вземането на важни решения в градовете и как се постига прозрачност при разпределянето на парите от бюджета на Финикс – разказва кореспондентът ни Ивайло Везенков.

„Общината във Финикс редовно се допитва до гражданите преди да вземе важно решение. Същото се отнася и преди да бъде гласуван бюджетът. Хората предлагат идеи, които винаги се взимат под внимание всяка година. И това е разбираемо предвид факта, че бюджетът показва как ще бъдат похарчени парите на данъкоплатците. Парите за полицията, пожарната, градския транспорт, парковете, библиотеките, образование и всичко останало. И още – здравеопазване, култура. Има пълна прозрачност“, посочи кореспондентът на Би Ай Ти.

Той изтъкна, че според щатския закон бюджетът трябва да бъде балансиран. Има излишък от 2 млн. долара за бюджета 2017/2018 година и общината пита хората как да ги разпредели, допълни Ивайло Везенков.

„Първото предложение е да бъдат назначени 16 нови служители, които да помагат на полицията. Така наречените асистенти на полицията. Второто предложение е парите да отидат за проблема с бездомните във Финикс. Идеята е да бъдат назначени социални работници, които да помагат на бездомните, да ги свързват с отделните центрове за настаняване. Трето предложение е парите да бъдат инвестирани в образователни програми за децата“, разказа още кореспондентът ни.

Още по време на обсъжданията за формиране на бюджета хората могат, а по-късно, ако не са съгласни да протестират, подчерта още той.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …