сряда , 18 юли 2018
Начало / Жива връзка / Как гласуваха сънародниците ни в Белгия

Как гласуваха сънародниците ни в Белгия

Над 3000 наши сънародници упражниха правото си на глас в Белгия. Защо избирателната активност е висока там разказва кореспондентът ни в Брюксел Йовка Димитрова:

Брюксел е едно от местата зад граница, където изборните урни никога не остават празни. Столица на евроинституциите, той е дом на няколко хиляди европейски чиновници от България, на политици, дипломати и представители на неправителствения сектор, които професионално се интересуват от политическите събития в родината и знаят кой кой е кой с кого играе.

В същото време Белгия и Брюксел са дом и на хиляди българи, които са тук да работят и са далече от политическата суета. Затова тук активността на изборите винаги е висока, а мотивацията – различна.

За тези избори в страната бяха открити осем секции, като в столицата се гласува и извън българските посолства. За първи път беше отворена урна в квартал Скаарбек, адрес на няколко хиляди трудови имигранти.

За разлика от президентските избори, когато пускането на бюлетината отнемаше около три часа и 15 минути средно на човек, а много сънародници се организираха спонтанно да пътуват до Льовен, Гент и Антверпен, за да избегнат досадното чакане, този път в Брюксел опашки нямаше.

С изключение на няколко струпвания, в предпочитаното място за гласуване в столицата – постоянното представителство към ЕС, вотът не отнемаше повече от пет до 15 минути, въпреки усложнените изисквания за попълване на декларациите за негласуване на друго място, които този път трябваше да се подписват лично пред представител на СИК.

Гласуването премина без инциденти и спокойно. И макар, че този път опашките бяха спестени на избирателите, часове преди затварянето на секциите избирателната активност достигна рекордите от президентските избори и референдума през ноември и избирателните урни се препълниха:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …