петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как футболът помага на деца в нужда

Как футболът помага на деца в нужда

Социален център „Конкордия” предлага социални услуги на маргинализирани и уязвими групи деца и младежи.

Как футболът помага на социално слаби деца – разказа Петър Крумов, специалист социални дейности в центъра.

„Фондация „Конкордиа“ е от около 9 години в България. Ние сме част от международна организация, чиято шапка е в Австрия. Работим с маргинализирани и рискови групи деца и младежи до 25 години“, посочи той.

По думите му центърът предоставя възможност на пълнолетните младежи за изкарване на лични документи, помага им да си търсят работа. Грижите към децата са концентирани към образованието им.

„Записваме ги в училища, предоставяме им възможност да се подготвят с извънкласни специалисти и се опитваме се да връщаме отпаднали от образователната система“, каза още Крумов и добълни, че центърът разполага с мобилен екип, който ходи в гетата, където живеят родителите им.

Футболният клуб „Конкордия“ е създаден неотдавна, в него усилено тренират деца от 10 до 15 години.

„Когато някой показва спортни качества, няма дискриминация. Според мен станаха доста компактен отбор, оказа се че има деца, които дори учат в един и същи клас. Впечатленията ми са, че футболът учи на дисциплина. При нас посещението на тренировките е обвързано с посещението на тренировките“, коментира Крумов.

Той подчерта, че децата от отбора се държат като един тим и извън терена, като се опитват да си помагат във всичко.

„Имаме амбицията да направим и женски отбор“, допълни специалистът.

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …