понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как ЕК иска да улесни купуването и продаването онлайн в целия ЕС

Как ЕК иска да улесни купуването и продаването онлайн в целия ЕС

Европейската комисия представи пакет от мерки, чиято цел е да улесни онлайн търговията на стоки и услуги в целия ЕС. Едно от законодателните предложения е свързано с преодоляване на необоснованото блокиране на онлайн пазаруваненото по географски признак.

По темата с подробности от Брюксел се включи кореспондентът ни Йовка Димитрова. ЕК смята, че гражданите на нито една страна членка не бива да се дискриминират само щото живеят в определена държава, обобщи тя.

Комисията предлага например европейците да имат право да закупят предлаганите онлайн стоки и услуги на цените, на които те се предоставят на местната аудитория, като това включва и цените на промоционалните пакети. Мерките засягат и предложенията на едно фиксирано място, като концертите и увеселителните паркове.

Промените засягат също така електронните услуги – например ако искате да създадете сайт у нас, който да качите на испански сървър.

ЕК представя и статистики, според които 37% от хората не могат да се регистрират на сайт, за да си купят нещо по интернет, ако той не е в родната им страна. Почти също толкова хора не могат да се разплатят онлайн, тъй като картата им не се приема от продавача, а 32% са имали проблеми с доставката. ЕК иска всички сайтове да са достъпни независимо от държавата.

На този етап ЕК все още не иска да задължава доставчиците да доставят навсякъде, а искат да изчакат до 2019 г. Дотогава се предлага тарифите на пощенските доставчици да бъдат публикувани и всеки да може да провери докъде колко ще му струва. Това според ЕК ще засили конкуренцията.

Чуйте всички подробности:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …