вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как един иранец видя българската традиция и мартениците

Как един иранец видя българската традиция и мартениците

Как един чужденец вижда българската традиция да плетем, подаряваме и връзваме мартенци? Автор и продуцент на филм за Баба Марта Данешвар Мохамад Джавад от Иран, Мариана Танчева – режисьор и Божидара Дончева – маркетинг и реклама гостуваха в студиото и разказаха за проекта.

„Аз харесвам културата и българската култура е много близка до нашата. Когато дойдох в България за първи път и видях този празник получих много позитивна енергия. Като продуцент реших, че когато имам време и възможност ще направя документален филм за този празник и ще покажа на хората в други държави да знаят за този хубав празник тук. Започва пролетта с този хубав празник“,
Червеното е за любов и здраве, а бялото – за мир и за природата. Има и други цветове в Баба Марта.

„Това е международен език. Който дава мартеница, ще получи много хубава енергия. И когато видим, че всеки човек има много мартеници, знаем, че този човек има добра връзка с хората“, смята иранецът.
Мариана Танчева подари ръчно направена мартеница за студиото да събира негативната енергия и да носи здраве.

„Българската и иранската традиция са много близки. Работата минава изключително лесно и когато каузата е за споделяне и популяризиране на такава прекрасна българска традиция“, обясни Божидара Дончева.

Режисьорът Мариана Танчева обясни, че много хора са се отзовали и са помогнали. „Темата е доста популярна и разисквана, но това, което е по-интересното при нас, е, че успяхме да представим традицията в една община – Нови Искър. Помогнаха ни да влезем в домовете и успяхме да покажем как празнуват“, обясни Танчева.

Тя разказа, че имат идея да развият филма като посетят и малки села, за да видят дали традицията се е запазила или вече отмира. Според Данешвар Мохамад Джавад страната от ЕС, която е с най-близка до иранската култура, е България. „Тук е рай, има много потенциал и много таланти“, призна продуцентът.

Можете да гледате филма в ефира на Би Ай Ти в 21,45 ч. утре:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Мартеницата е символ останал ни от древните траки(българи). Червения цвят символизира женското начало и плодовитост. Белият цвят символизира мъжкото начало и сила.