сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / Как държавата се грижи за децата със специални нужди в България и Америка

Как държавата се грижи за децата със специални нужди в България и Америка

Пореден национален протест събра вчера родителите на деца с увреждания пред Народното събрания. Те настояваха за пълна и адекватна реформа на политиката спрямо тях, създаването на Закон за личната помощ и прилагането на подписаната от България конвенция за правата на хората с увреждания.

Родителите се оплакаха, че покрай грижата за децата си, те нямат възможност да си намерят работа. Те поискаха реформа на ТЕЛК и изготвяне на електронен регистър на заболяванията, като хората с увреждания получават разширено финансиране за лична помощ от бюджета и достъп до комплексни услуги.

Има ли подобни протести и проблеми и в Америка, разказва Цвете Тюлева от Чикаго.

Тази сутрин в града също имаше протест на родители и учители на деца със специални нужди, след като градският съвет реши да прехвърли разноските по специалната програма за тях и за техните образователни нужди изцяло върху училищата. Досега те бяха покривани от общината.

Опасенията на местните училищни ръководители са, че след тази стъпка ще последват много съкращения, но най-вече – ще пострада грижата за тези деца.

Какво точно представлява тази програма, какъв е законът, който осигурява безплатно образование на хората в неравностойно положение, съобразено с техните нужди, и какви услуги предлагат училищата – чуйте в репортажа на Дияна Михова.

За разлика от България, майките на деца с увреждания в Америка могат да работят и го правят.

Затрудненията на родителите в България пък подитква Красимира и Елисавета, които стоят зад сайта „Майко мила“, да им съдействат и помогнат, създавайки платформата „Търся втора работа“. Информация за нея можете да намерите на сайта Olemale.bg. Би Ай Ти подкрепя тяхната инициатива. Вижте клипа към нея:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …