петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как да шофираме в зимни условия – съветите на КАТ

Как да шофираме в зимни условия – съветите на КАТ

Движение със съобразена и дори по-ниска от нормалната скорост – това препоръчва в зимния период и усложнената през последното денонощие пътна обстановка главен инспектор Росен Рапчев.

Няма сезон на катастрофите, даже повечето пътни инциденти стават през лятото, когато има сериозно засилен трафик, но пък през зимата има много леки инциденти, т.нар. „само ламарини“, обясни той в еМисия България. По думите му рискът се увеличава многократно, когато в ПТП-то участват тежкотоварни автомобили.

На сух път по магистралата през зимата може всичко да е наред, но изведнъж да стигнем до участък с намалена видимост, със значително по-ниски температури и заледявания – условия, които водачът трябва да предвижда и спрямо които трябва да е подготвен да реагира, дава пример експертът. Ако пък се стигне до инцидент, трябва моментално да се пуснат сигналните светлини и да се извади сигналния триъгълник, за да се предпазят следващите участници в движението.

Според главен инспектор Рапчев снегът в момента не е създал суматоха по пътищата, а републиканската пътна мрежа е почистена и няма затрудения в движението.

Естествено е придвижването да е затруднено, няма как да хващаме снежинките във въздуха, признава той и призовава шофьорите да се въоръжат с търпение заради образуващите се задръствания. Тапите са заради намалената скорост, която пък, напомня той, води до намаляване на тежките пътни инциденти.

Комисар Рапчев съветва пешеходците, особено децата, по възможност да се движат с по-светли дрехи или с такива със светлоотразителни елементи. Много важно е и да пресичат на определените за това места, което по думите му не се случва, особено в големите градове.

Пътната статистика е зле към момента, като през последния месец има значително увеличение на ПТП-ата и на загиналите и ранените, а причината е именно в недобре подготвените за сезона автомобили, във влошените условия и несъобразената с тях скорост, обобщи експертът.

Той подчерта, че сигурността на пътя зависи не само и единствено от пътните полицаи, а и от инфраструктурата, самосъзнанието, обучението и много други фактори.

Експертът се надява новият Закон за движение по пътищата да има положителен ефект, като по думите му в него са засегнати някои от най-важните проблеми с безопасността на пътя. Той е убеден и че по-високите санкции със сигурност ще имат превантивен ефект.

В момента КАТ има достатъчно технически средства, за да установи употреба на наркотици, заяви още Рупчев в отговор на въпрос. По думите му от началото на годината със системите на КАТ са установени над 170 водачи, употребили наркотични вещества, както и още 50 с полевите тестове.

Чуйте целия разговор във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …