понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как да сезираме британската комисия за равенство и човешки права за престъпления от омраза

Как да сезираме британската комисия за равенство и човешки права за престъпления от омраза

След референдума във Великобритания броят на расистки инциденти и антиимиграционните настроения нараства. Това накара британската комисия за равенство и човешки права да публикува официално становище във връзка с езика на омраза и атаките срещу източноевропейци в Англия.

Колегата ни Цветомира Годинова разговаря с Каролайн Уотърс, заместник-председател на комисията.

„От миналия четвъртък насам броят на случаите на дискриминация непрекъснато се увеличава. Докладвани са 331 криминални инциденти от омраза. За сравнение техният брой обикновено е средно 63 на седмица. И няма как да има грешка в цифрата, защото идват от Националния съвет на ръководителите на полицейски управления. Техният брой обаче може да се окаже дори още по-голям, защото много хора нямат смелостта да сигнализират за престъпления от омраза или не знаят към кого да се обърнат“, заяви за Би Ай Ти Каролайн Уотърс.

Като имам предвид каква е политическата ситуация, в момента е налице вакуум – политически, икономически. Има много въпроси, свързани с конституцията. И това винаги се превръща във възможност, за хора, които искат да разпалват омраза, да сеят разделение в обществото, да се възползват от това.  Те се възползват от резултатите от референдума, за да могат да прокарат своите расистики възгледи и да създават разделение. Но тези хора не представляват мнозинството от населението на Великобритания. Мнозинството разбира, че имигрантите са донесли много положителни неща в икономически, социален и културен аспект във Великобритания. Това, което ние като колективен орган се опитваме да направим, е да прокараме наистина широк дебат, за да разберем какви са последиците, също така приемаме въпросите на много хора, за да ги облекчим по някакъв начин. Защото ние с гордеем с традициите си на толерантност“, категорична е тя.

По думите ѝ равитеството е отпуснало допълнители средства за мерки за сигурност и по-тежките престъпления се преследват от прокуратурата.

„Ние като самостоятелен орган сме оповестили кои са престъпленията от омраза и призоваваме хората да сигнализират за подобни престъпления по всички възможни начини, по които това може да се случи, включително в социалните медии. Нашите публикации са преведени и на български, полски и румънски, свързахме се също с посолствата на всички тези страни. Работим с благотворителни организации,с  полицията, с бизнеса, за да може тези материали да достигнат до колкото се може повече хора, да достигант до широката публика, защото тя е разтревожена точно толкова, колкото и ние“, подчерта Уотърс.

Тя посочи, че сигналите са подадени от хора със силен чужд акцент, които са били обект на нападки, говорейки на родния си език, като тези хора най-вероятно са българи, поляци и румънци.

Вижте във видеото как можете да да сезирате Комисията за равенство и човешки права за престъпления от омраза и дискриминация:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …