сряда , 20 юни 2018
Начало / Жива връзка / Как да се справим с прегряването на работното място

Как да се справим с прегряването на работното място

70 на сто от работещите хора в България са засегнати от т.нар. синдром бърнаут, за който обаче все още недостатъчно се говори у нас.

За първи път понятието, което означава прегряване и изпепеляване, е описано от американски психолог през 1974 г. За бърнаута е характерено повишено чувство на интелектуално, емоционално и физиологично изтощение, като напоследък той обхваща все по-широк кръг професии – здравни работници, учители, научни работници, полицаи, журналисти и др.

Този синдром влияе не само в професионален, но и в личен план и в много случаи води до изпадане в депресивни състояния.

За състоянието на прегаряне, как да го прекратим в зародиш и как работодателите могат да помогнат в противодействието му разговаряме с Жанета Костадинова, според която служителят и работодателят споделят отговорността за превенцията му.

Да наблюдаваме себе си и да си обръщаме внимание, съветва тя. На мениджърите пък препоръчва ако забележат промяна в кадрите си, да поговорят с тях, да редуцират техните задачи за определен период от време, ако забележат някаквъв срив, както и по принцип да правят дългосрочни стратегии, така че да не се стига до претоварването на служителите. То, категорична е тя, не е в дългосрочна полза на нито една от страните.

Според Костадинова е много важно да се научим да казваме „не“. Специалистът предупреждава, че „черното куче“ на депресията се появява често именно при най-свежите, ентусиазирани и дейни хора.

Какви са икономическите загуби за компаниите с прегорели служители и какво внимание се обръща на проблема у нас – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …