сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как да се промени българското образование

Как да се промени българското образование

Според мониторинговия доклад на Европейската комисия от март 2016 г. в сектор „образование“ българските ученици са с най-ниски постижения по четене, математика и природни науки сред всички държави-членки на ЕС. А процентът на заетост на наскоро дипломиралите се е малко над 50%.

Как да се промени българското образование и какво е качеството му коментира Румен Петров от Института за прогресивно образование.

„Спокойно можем да кажем, че не ни интересува докладът на PISA. Тя e важна само за онези, които избират да е важна. Тя не мери познанието по специфичната за съответната страна материя, а мери качества като разбиране и справяне със задачи, които са до голяма степен универсални за един космополитен стил на живот“, обясни Петров.

„Оказва се, че нашето образованието няма проблем във върховите постижения, а с голямата разлика между отличници и слаби ученици“, каза още експертът.

„Стаистически е доказано, че големите социални неравенства, които една образователна система си позволява да толерира, са голям проблем. Тук е голяма разликата между добре представящите се и слабопредставящите се“, посочи още той.

По думите му имаме системен проблем.

Как може да се улесни връзката между училището и реалността – отговорът на този и много други въпроси вижте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …