неделя , 18 ноември 2018
Начало / Жива връзка / Как да разпознаваме фалшивите новини – коментар на Огнян Златев

Как да разпознаваме фалшивите новини – коментар на Огнян Златев

Интернет пространството се използва, особено напоследък, за рапалване на вражда и омраза сред гражданите на база религия, етнически произход. Европейската комисия влезе отдавна в разговори с най-големите интернет преносители на съдържание, например „Гугъл“, с цел да постигне споразумение по какъв начин такъв тип съдържание би следвало да се контролира и наблюдава. 

Това заяви Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в България, в коментар за възможностите на еропейската институция за ограничаване на фалшивите новини в интернет.

„Има успех и мисля, че проява на отговорност на големите бизнеси в тази област е, че не трябва да се използва интернет, който е чудесна свободна среда за общуване, да се използва за насаждане на омраза. За съжаление, гражданите на ЕС в източната му част са обект на т.нар. хибридна война, откровена дезинформация, която всеки ден излиза в голямо количество и е насочена срещу основните ценности на Европейския съюз. В този аспект, ЕК създаде специална група от комуникационни експерти, които да изясняват истинската информация и да информират хората за дезинформиращите новини“, допълни Златев.

По думите му фалшивите новини всеки ден стават все по-странни и абсурдни.

„Хубаво е, че има целенасочени услия да се разбиват митовете и децинформациите. Ние не можем, борейки се за една от основните се ценности – свободното движение и обмен, вкл. и на информацияда, да налагаме ограничения, но можем да говорим и да насърчаваме хората да търсят и други източници на информация“, подчерта Огнян Златев.

Целяи разговор с ръководителя на представителството на ЕК в България можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …