петък , 20 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Как да разпознаем фалшивите новини – съветват Соня Култуклиева и Владимир Береану

Как да разпознаем фалшивите новини – съветват Соня Култуклиева и Владимир Береану

Журналистите Соня Култуклиева и Владимир Береану коментират фалшивите новини и как да ги разпознаем в информационния поток. Разговорът започна с грешката на водещия на БНТ Георги Любенов, който се подведе по невярна информация, че Михаел Шумахер е починал.

„Специално този тип фалшиви новини не са толкова опасни, те се правят от хора, които искат да спечелят пари от интернет. Те са интернет измами или тест з интелигентността на читателите. Целта на постването на такива неща е да има трафик, от който се получават пари. По-страшни са другите – тези, които се основават на определена истинска информация и целят не печалба на пари, а да излъжат общественото мнение“, коментира Береану.

Журналистът посъветва хората да изчакат, когато засекат съмнителна новина и да видят дали тази информация ще се потвърди.

„Кой обаче трябва да потвърди една информация, след като президентът Тръмп назова CNN, световния лидер на новини, като разпространител на фалшиви новини. Кой е достоверният източник, на кого трябва да имаш доверие? Това е една от най-големите болести, да не може да намериш авторитет“, посочи Колтуклиев.

Целия разговор с журналистите Соня Култуклиева и Владимир Береану, вижте във видеото.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …