петък , 24 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Как да подкрепяме децата с таланти – коментира психологът Яна Алексиева
JIVA_DECA_TALANTI картинка 2

Как да подкрепяме децата с таланти – коментира психологът Яна Алексиева

Как да подкрепяме децата с таланти и да не потискаме тяхната естествена интелигентност, а да стимулираме креативността им – коментира в студиото на „Жива връзка“ психологът Яна Алексиева.

„Децата се раждат интелигенти и креативни. Проблемът е после как се формираме и загубваме увереността си. Най-силното в детето е импулсивността“, категорична е Алексиева.

„Това, което е хубаво да направим като възрастни, е да си отворим очите и сетивата, за да видим за всяко едно дете от раждането му, ранното му развитие и по-нататък коя интелигентност е най-силна и в какво е най-добро – дали е страхотен изобретател, или наистина има логично мислене, или е творчески настроен“, разкрива психологът тайната в това да запазим креативността на децата.

Колкото по социални ставаме и започваме да се оглеждаме в очите на хората около нас, толкова повече започваме да имаме самоценка, която съпоставяме с другите, притесняваме се, толкова по-важна е срадата, в която децата растат, казва психологът.

По думите ѝ е изключително важно каква среда създават възрастните и дали оставят в умерени граници децата да бъдат себе си, да изпробват и да бъдат самостоятелни. Допълва, че по този начин децата трупат най-много увереност.

Яна Алексиева е убедена, че родителите не правят грешки, а се учат с всеки изминал ден от живота на детето им. Тя посочи, че най-важно е родителят да бъде търпелив.

Според нея, е нужна цялостна реформа в образователната ни система, която поставя децата наистина в центъра. Тъжно е, че учителят продължава да е в центъра, за разлика от детето, допълнi тя.

Вижте целия разговор с психолога във видеото:

Вижте също

JIVA_ROMA картинка 4

Какво да очакваме от юбилейната среща в Рим

В събота в Рим държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз ще се срещнат в …