неделя , 22 юли 2018
Начало / Жива връзка / Как да направим автобиографията си успешна при търсене на работа

Как да направим автобиографията си успешна при търсене на работа

Първото впечатление, което всеки кандидат за работа прави, е чрез неговата автобиография. Как да я напишем така, че тя наистина да спечели вниманието и интереса на бъдещия работодател и да бъдем поканени на интервю, в „Жива връзка“ обяснява Павел Хаджиев, мениджър подбор.

По думите му най-важното е човек да си направи автобиографията абсолютно сам. Хората изцяло мислят върху съдържанието, докато често забравят, че половината от силата на документа е начинът, по който изглежда, неговата форма и дизайн, отбелязва експертът, според когото това е особено валидно в една свръхконкурентна ситуация.

Той напомня, че днес и най-обикновените офис пакети помагат на хората да визуализират сами CV бланките си, а в интенет има оригинални темплейти, различни от най-популярния у нас европейски формат. За да се отличим, имат значение също шрифтът, графичните елементи и др.

Хаджиев обясни и някои от разликите с американското резюме, което е обикновено по-кратко, рядко има снимка и т.н.

Специалистът препоръчва да вписваме различни видове опит и стаж в автобиографията си – дори това да е като сервитьор или общ работник, когато кандидатстваме за съвсем друго, тъй като те доказват, че имаме възпитани определен тип трудови навици. Ако човек е работил в кухня и се е справял с 15 заявки наведнъж, значи той е свикнал да работи в напрегната среда и това ще му послужи и като счетоводител, дава пример той.

Хаджиев е категоричен, че не бива да се срамуваме от нито една своя работа и трябва да сме открити към работодателя си, който ще оцени това.

Поговорката „Скромността краси човека“ трябва да отпадне, когато кандидатстваме за работа и попълваме например графата „лични качества“, смята още експертът. Що се отнася до последното той препоръчва дори да се допитаме до впечатленията на близки и колеги и да изброи между 5 и 15 силни качества.

Какво на всяка цена да избягваме, когато пишем сиви – чуйте целия разговор с Павел Хаджиев:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …