понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Как да изплатим бързо и безболезнено дълга по кредитните карти

Как да изплатим бързо и безболезнено дълга по кредитните карти

Един трилион долара е дългът, който американците имат по кредитни карти. Това е най-високата задлъжнялост от рецесията през 2008-ма до сега. Как може да изплатите кредитните карти? На този въпрос ще отговори Елена Хотинова, която се срещна с финансов консултант.

Последните проучвания сочат, че едно семейство има средно 9 хиляди и 600 долара натрупан баланс по кредитните си карти всеки месец. Финансовите експерти казват, че българите в Америка имат по-добра финансова дисциплина. Но все пак чуйте няколко полезни съвети как да се справите с натрупания баланс.

Ангел Сапунджиев посочи, че българите нямат проблеми с кредитните карти като цяло. Той е финансов консултант в Чикаго от вече 11 години – време, през което работи с много българи.

„Много е важен бюджетът. Човек да знае долу-горе какъв му е бюджета, какви са сметките, какви са доходите. Повечето българи, според мен, не харчат повече от това, което изкарват“, посочи финансовият експерт.

Но данни на федералния резерв сочат, че хората в Америка имат над един трилион долара задължения по кредитните карти. Ако и вие имате натрупан дълг, първото нещо, което трябва да направите, е да поискате от банката по-нисък лихвен процент или да прехвърлите натрупания баланс на друга карта с гратисен период без лихви.

Но според финансовия експерт Ангел Сапунджиев това може да се предотврати, ако първо имате спестовен фонд и едва след това използвате кредитната карта. Всъщност нашите сънародници в Америка са много отговорни, що се отнася до парите. Българите в САЩ са по-скоро консервативни в харченето и си правят добре сметката.

Чуйте повече в репортажа на Елена Хотинова:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …