сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как да избегнем капаните в онлайн пространството

Как да избегнем капаните в онлайн пространството

Интернет крие много рискове и опасности. Олга Узунова разговаря с Александър Ненов, автор на книгата „Безопасен интернет“ и Мариета Радулова от Център за безопасен интернет

Целта на събитието е да се привлече общественото внимание към по-безопасното и отговорно ползване на интернет и мобилни устройства от децата, младите хора и техните родители. Организаторите призовават да се замислим за своята онлайн идентичност и запазването на реалната си самоличност, тъй като личната безопасност в интернет е пряко зависима от правилното поведение в онлайн среда.

Ненов обясни, че в интернет има и измами, които водят и до емоционални травми. Той посочи, че има случаи на хора, които въвличат потребителите в любовна връзка, а след това ги изнудват. „Може да станете жертва на кражба на пари от кредитни и дебитни карти. Могат да станат част от „Ислямска държава“, както и от трафик на хора и органи“, добави Ненов.

„Ние получаваме най-много сигнали за онлайн рискове срещу деца, които се доверяват като изпращат свои снимки и информация, с която после биват изнудвани. Трябва да се започне от детската градина. Децата трябва да знаят за рисковете в интернет“, обясни Мариета Радулова.

Според Александър Ненов децата трябва да познават достатъчно добре интернет, туитър, фейсбук или инстаграм, за да могат да се предпазят най-добре.

„Първо да седнат и да направят детски профил на малчуганите“, посочи Радулова и обясни, че има гореща линия, на която получават сигнали.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …