петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как честват Съединението в ямболското село Победа

Как честват Съединението в ямболското село Победа

В двора на къщата на Христо Костов, която е превърната буквално в музей на открито, днес има трибагреници и български знамена от различни исторически периоди. Водим ви именно до нея и до ямболското село Победа, за да ви покажем как честват Съединението.

Кметицата на с. Победа Димка Панева отбеляза, че традициите се съхраняват най-вече с дейността на местното читалище. „В него се събира женския певчески фолклорен състав. Имат изяви и на международно ниво“, похвали се Пенева. Тя посочи, че друга традиция, която се съхранява в региона от поколение на поколение, са кукерските игри и танци.

Димка Пенева каза, че Бакаджика е изключително място. „Климатът и въздухът са специфични. Много хора идват тук и си купуват вили и дворчета. От с. Победа е Атанас Теодоров – публицист и поет. Винаги когато може, той се прибира в родното село. Във всички случаи село Победа е събирателно място за хората, които се връщат заради традицията. Тя е съхранена и до днес и се предава на младите“, добави кметицата на селото.

13-годишната Рада и пенсионерка, носеща същото име, изпяха фрази от български фолклорни песни. „Хубав празник е Съединението. Опитвам се винаги да спазвам традициите“, разказа момичето. Възрастната жена посочи, че пее от малка и е била в тракийски ансамбъл.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …