вторник , 23 януари 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Как България и Румъния се разминаха за флотилията – коментар на Владо Береану

Как България и Румъния се разминаха за флотилията – коментар на Владо Береану

По време на посещението си в България румънският президент предложи създаването на обща флотилия на България, Румъния и Турция, която да действа в Черно море. Дали тя е инициатива на НАТО и дали е насочена срещу Русия – възникнаха недоразумения. Наложи се и извънредна пресконференция, на която президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев обясниха, че България няма да участва във флотилия в Черно море, насочена срещу когото и да било.

„Нека да сме наясно – беше обявена и от двете страни флота срещу Русия. Много е интересно, че за първи път в конфликта Русия – НАТО, Русия – САЩ,  някой обявява обявява нещо срещу Русия. Всички мерки досега на ЕС, НАТО, САЩ се обявяват като защита и то не само от Русия, а от всички врагове“.

Така коментира казуса журналистът Владо Береану в предаването „Просто Диков“. Той бе категоричен, че именно такова е било предложението на Клаус Йоханис и в Румъния в момента скандалът е голям.

По думите му позицията на нашия премиер – отказът му за съдаване на подобна флотилия, е „уникално държавническа позиция“

„Това е гигантски гаф на румънския президент. Да отидеш в България с подобно предложение, което настройва на военна база, без да си го подготвил отвсякъде. Как може да не е подготвено на ниво Министерство на външните работи, на ниво отбрана, ниво на президент и естествено на ниво на премиер?! За да отидеш и да получиш отговор – „да“. Президент не отива на среща да предлагожи нещо, което никой не очаква“, подчерта журналистът.

Береану посочи още, че Йоханис никога не е успя да разбере функцита на президент и обича бонбастични неща, обикновено някакъв гаф – бавно реагира, но реагира ли никой не разбира в коя посока

Той коментира, че в съседна Румъния продължава „страшната борба с корупцията“

Делото на Понта върви добре и скоро ще бъде осъден. Кметът на Букурещ ще бъде осъден скоро, допълни Береану.

Вижте също

Изнасилване с и без кавички- какво се случва с бившия кмет Иван Евстатиев. Говори адвокатът му Ташкена Колчева

Преди повече от две години започна едно много шумно дело, един бивш кмет беше обвинен …