петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как българите зад граница гледат на последните промени в Изборния кодекс

Как българите зад граница гледат на последните промени в Изборния кодекс

11 законопроекта в Изборния кодекс бяха одобрени на първо четене в Народното събрание вчера. Депутатите приеха въвеждането на задължително и електронно гласуване, създаването на 32-ри многоизбирателен регион „Чужбина”, намаляването на предизборната кампания на 21 дни и други промени. Припомнете си в репортажа по-надолу:

Как българите в чужбина гледат на приетите изменения и как биха повлияли те върху упражняването на техния вот – за това в еМисия България разговаряхме с Красимир Гаджоков отТоронто.

Всички тези промени бяха обсъждани дълго време в България, припомни Гаджоков. Той намира обаче за странно, че задължителното гласуване (по предложение на Валери Симеонов от Патриотичния фронт), което бе отхвърлено в референдума на президента, сега много лесно е минало на първо четене. Определи го като „още едно безсмислено нещо“.

„Виждам в това опит за търсене на панацеи и на абсолютни решения, които завинаги да решат проблемите на България. Смятам обаче, че огромна част от българите в чужбина ще са недоволни от задължителното гласуване“, коментира Гаджоков.

Той се съгласи, че това може да доведе до обратния ефект – демотивация за упражняване на изборното право, а и не вижда как на практика и ефективно могат да се приложат мерките за санкциониране на негласуващите.

Гаджоков посочи също, че предвид това откъде идва предложението, задължителното гласуване би могло да бъде търсене на начин да се намали влиянието на определени партии в парламента.

Създаването на избирателен район „Чужбина“ той определи като страхотна идея, за която българите зад граница от години говорят. „Смятаме, че би трябвало да има от 4 до 8 мандата. Искаме дори един ден българите в чужбина да избират депутати сред самите тях“. Според него е необходим обаче много повече от един такъв район.

На електронното гласуване особено много държим, каза още Краси Гаджоков. По думите му то ще спести много средства на държавата и ще даде възможност много повече българи зад граница да упражнят вота си.

На въпрос сигурен ли е, че тази активност действително ще се случи, той отвърна: „Освен да опитаме, нямаме друг избор, но съм сигурен, че процентът на гласувалите ще е много по-голям“. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

 1. Ружа Братанова

  Г-н Професоре, едва ли точно Вас е имал пред вид Краси, говорейки от името на „много българи в чужбина“. Той има много ФБ приятели и в България, и в чужбина, с които комуникира и не е паднал от Марс. Браво на Вас, разбрах, че сте професор 🙂 Само не разбрах Вие доволен ли сте избирателният кодекс, от липсата на възможност да се гласува електронно, и от фактът, че са Ви ограничени избирателните права.

 2. Проф. Владимир Василев

  Странно е този Антони Тренчев от къде черпи информация за тези 3 милиона българи в чужбина!?
  *
  Гаджоков, от чие говорите момко? Слезте на земята и се хванете на работа. Изразявайте мнение от първо лице, единствено число. Като Ви дам право да говорите и от мое име тогава само ще имате право да говорите в множествено число!!! Говорите за логика? Ами замислете се тогава, логично ли е да говорите и от мое име?*
  *
  И една забележка. Атомите не се делят, атомните ядра са тези, които се делят, но както казахте „много малко хора разбират“ и е редно, който не разбира нещо да си мълчи по определени въпроси, особенно политически.
  *
  Поздрави от Белгия!
  Проф. Василев

 3. До сега няма работещи предложения свързани с изборните права които биха променили нещо в системата и резултатите. Едно от правилните решения би било да де отнеме правото на глас на българите с двойно гражданство които не плащат данъци в БГ. Също би било добре да се отнеме правото на глас на хора които последните 3 години не са плащали данъци. С тези две решения автоматично изчезва търговията и купуването на гласове! Но много хора и партии нямат интерес това да стане. Дори Слави Трифонов не предложи нищо рабетещо във въпросите предложени за референдум.