четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как българите в Аржентина се подготвят за националния празник

Как българите в Аржентина се подготвят за националния празник

С наближаването на националния празник 3 март хиляда българи в Аржентина, запазили българските корени, подготвят различни инициативи.

За празненствата разказа в предаването еМисия България Ружка Николова от Дружеството на българите в Аржентина. Тя е и преподавател по български език.

„При нас е лято, така че нямаме много възможности, но подготвяме културен акт – изпълнение на български песни от местни певици с български произход, имаме и танцьорка на танго, както и две групи от танцовия състав. След това ще прожектираме 2 късометражни филма за България“, обобщи тя.

По думите ѝ българите, заживеле в Аржентина, не са учили децата си на български език, които вече са 3-то и 4-то поколение мигранти.

„Има засилен интерес към езика ни от хора, които са възрастни, тъй като нямаме нова имиграция. А за българско училище не може да се говори“, коментира още Николова.

Как обаче сънародниците ни в Аржетина съумяват да запазят българските традиции и обичаи – вижте във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …