сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Как българин гласува по пощата в Австралия

Как българин гласува по пощата в Австралия

Промените в Изборния кодекс отключиха дискусия за възможностите за дистанционно гласуване.

Как един българин гласува по пощата в Австралия – разказва Явор Константинов, който живее в Мелбърн.

Сънародникът ни сподели, че до момента е гласувал лично, но тази година преди изборите за парламент и сенат на 2 юли решава да заяви желанието си да подаде вота си по пощата.

„Австралия е една от малкото страни със задължителен вот и имаме опцията на гласуваме предварително или по пощата. Тук избирателната активност е близо 95%, а гласуването по пощата е заради австралийците, които живеят в чужбина“, подчерта още Константинов.

Българинът описа подробно и процедурата по гласуване по пощата в Австралия и същевременно отбеляза, че промените, които се правят всяка година в Изборния кодекс в България, създават атмосфера на несигурност и ни връщат крачка назад.

Константинов отбеляза още, че приетите днес промени, предложени от ГЕРБ, за ограничаването до 35 секции в една държава, както и нужните 60 заявления за откриването на секция, ще се отразят сериозно в държавите, където има голяма българска диаспора.

А какво по същество приеха на първо четене народните представители – вижте в следващия репортаж:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …