вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Къдринка Къдринова за вълнуващата, противоречива и променяща се Куба

Къдринка Къдринова за вълнуващата, противоречива и променяща се Куба

Лицето на Куба е много жизнерадостно. Хората не живеят толкова добре, има големи трудности в процеса на започналите реформи през последните години, но най-важното е, че на този фон, който непрекъснато се стремят да подобряват, те не искат да променят същността на съществуващия в страната модел.

Това разказа в еМисия България Къдринка Къдринова, която наскоро е била в Куба за международното изложение на туризма.

Кубинците са критични, но тази критичност се стимулира и от ръководството на страната, което заяви, че реформите трябва да бъдат ускорени, отбеляза тя.

Бавно им се движат нещата, но средата е динамична; високи са им данъците, но всичко е евтино и плащат много малко за комунални услуги, даде тя пример за някои от противоречията, които по думите й се наблюдават в страната.

Къдринова посочи, например, че самите кубинци не искат отмяна на купонната система, за което се говори от 2011 г. насам, тъй като ги получават заедно със заплатата си и с тях вземат на символични цени основни продукти, т.е. „смятат го за вид социална гаранция“.

По нейни наблюдения засилената туристическа вълна не е създала проблеми на Куба с поемането на туристите, за каквито се говори. Кубинците намират решения и то интересни, възползвайки се от т.нар. „работа за собствена сметка“, личната инициатива.

По думите й много от тях вече са се разраснали в проспериращи малки и средни фирми, най-вече в областта на туризма – частни квартири, ресторанти, услуги.

Много добре просперират и кооперациите за селскостопанско производство и доставка на продукция за обектите от сектора, има и много частни таксита, разказа още тя.

Чуйте целия разказ на Къдринка Къдринова за днешна Куба:

Вижте и репортажа за процъфтяващия в Куба туризъм, който Къдринова коментира в началото на разговора:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Ангелина Диитрова

    Едностранчив поглед в стил от близкото минало.