понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Къдринка Къдринова: Стабилността в Испания остава под въпрос

Къдринка Къдринова: Стабилността в Испания остава под въпрос

Стабилността в Испания остава под въпрос, въпреки че страната има ново правителство.

Това коментира журналистката Къдринка Къдринова, която е председател на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България.

Късно в събота испанският парламент избра консерватора Мариано Рахой за премиер. По този начин сложи край на продължилата близо една година политическа криза в страната.

„Правителството ще бъде обявено утре, очакват се по-млади лица в кабинета“, посочи Къдринка Къдринова и допълни, че реално изборът е бил наложен.

„През декември испанците отидоха да гласуват с желание за промяна, а за 10 месеца се завъртяха на 360 градуса и се върнаха на същото положение“, каза още журналистката.

Според нея няма как правителството да успее да гарантира стабилността, за която Рахой говори. Тя изтъкна, че във встъпителната си реч старият нов премиер Мариано Рахой е държал твърд тон.

„Той не показа, че е готов да се съобразява с партиите, които го подкрепиха“, отбеляза Къдринова.

По думите ѝ хората, които са гласували за промяна, са гласували срещу възможността за договорка между върхушката в Социалистическата и Народната партия, което на практика се е случило.

Журналистката посочи, че като резултат на условната си подкрепа, социалистите са претърпели разцепление.

„Рахой продължава да се държи така все едно има мнозинство, затова и анализаторите предвиждат кратък живот на правителството“, посочи още Къдринова, която изтъкна, че стабилността в Испания е под въпрос. Тя прогнозира, че след обявяването на правителството сепаратистките настроения в Каталония ще станат по-остри.

„Според мен трябваше да се търси широка коалиция, но не с Рахой, а с други лица от Народната партия, но нямаше подобно желание за диалог в другите политически сили“, посочи още журналистката. Тя изказа съмнение, че Рахой, който не е много диалогичен, ще започне да води диалог с останалите партии.

Къдринка Къдринова посочи, че е пресилена и хвалбата за икономически ръст и спада на безработицата в Испания.

Вижте целия коментар на журналистката в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …