вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Къдринка Къдринова: Опозицията във Венецуела отказва дилог с президента Мадуро

Къдринка Къдринова: Опозицията във Венецуела отказва дилог с президента Мадуро

Изключителни интересни са събитията във Венецуела  – там не спират протестите на хиляди граждани срещу президента, а същевременно има и контрапротести в подкрепа на сегашната власт, също хиляди хора излизат в негова подкрепа. За ситуацията в Латинска Америка, в студиото на Би Ай Ти разговаряме с журналистката Къдринка Къдринова.

„Във Венецуела се дава много голяма гласност на тези протести. Те започнаха от началото на април, след като в края на март Върховният съд на Венецуела обяви извън закона Националното събрание (техния парламент), в който 2/3 от депутатите са опозиция. Опозицията спечели тези резултати на изборите в края на 2015 година. И от тогава тя декларира, че целта й е да намери начин да бъде свален президентът. Венецуелската конституция обаче това не го разрешава, само референдум може да свали президента „, обясни Къдринова.

„Асамблеята отказа да признае решенията на Върховния съд и обяви тези протести на улицата. Разбира се, търси се много насилствена картина, за да се покаже калко жестоки са репресиите. Има действително вече 29 жертви от тези сблъсъци. Атакуват се министерства, здравни центрове, атакува се инфраструктурата, въобще това са едни много брутални, вандалски действия“, смята журналистката.

„Повечето венецуелски медии са настроени опозиционно. Разбира се и „чависткото“ движение направи няколко много масови демонстрации, които показаха, че и властта има съответно своята подкрепа. Стигна се до решението на президента Мадуро, което той обяви на 1-ви май на голям митинг на неговото движение – че ще свика Конституционното Събрание“, разказа Къдринова.

„Това е една много специфична форма на венецуелската конституция“, поясни тя.

„Опозицията отказва диалог, понеже президентът не е спрял да предлага диалог. Тези протести са причинили вече щети на държавата за 54 милиона долара. Правителството продължава да отделя 70% от националния бюджет за национални програми за подпомагане на хората“, пояснява журналистката.

Чуйте целия коментар на Къдринка Къдринова за случващото се във Венецуела в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …