събота , 22 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / Просто Диков / Кадиев: Чакат ни спонтанни граждански протести и предсрочни избори
kadievkd

Кадиев: Чакат ни спонтанни граждански протести и предсрочни избори

Протести – спонтанни, а не режисирани, недоволство, относително стабилна икономика и предсрочни избори, но не според желанието на Бойко Борисов и ГЕРБ, а на хората.

Това прогнозира в отговор на въпрос какво ни чака в близките месеци независимият депутат Георги Кадиев в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти.

По думите му хората са осъзнали, че в момента имат управление, в което бизнес интересите на ДПС (както потвърди и самият бивш председател на движението Лютви Местан) не са пипнати, а депутатът Делян Пеевски е толкова силен, колкото по времето на кабинета Орешарски.

„Аз смятам че мафията Е правителството и затова то няма легитимност повече да остане, както и парламентът“, заяви Кадиев.

Бившият червен депутат е песимист, че оттук нататък може да има реформи. Той добави, че не си представя Меглена Кунева да осъществи реформа в образованието, а Екатерина Захариева – в правосъдието.

Според Кадиев нови избори са по-доброто решение, като лично той би предпочел те да са по-скоро, въпреки че от фискална гледна точка по-евтиният вариант би бил избори 2 в 1.

На въпрос дали премиерът му изглежда уплашен и притеснен, той отговори, че според него Борисов е бил изплашен, когато е получил критики от ЕС и Русия. „Най-големият му личен проблем е кой да номинира за генерален секретар ООН. Той трябва да вземе страна, а не иска“, смята Кадиев. Според него този въпрос е бил и една от причините за посещението на помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд у нас.

Кадиев засегна обширно и проблема с корупцията у нас. „Съмнявам се, че ще има и едно (обвинение за корупция – бел.ред.), защото всички са навързани като черва, а гарван гарвану око не вади.“ По думите му трябват хора, които не са част от системата и статуквото и които не са притискани поради свои зависимости.

„Никой не трябва да бъде осъден понеже не се харесва на някой друг, а заради деянията си“, каза той пък по отношение на твърдението на бившата съдийка Румяна Ченалова – че главният прокурор е притискал колежката й Владимира Янева да се даде осъдителна присъда на Цветан Цветанов. Кадиев уточни, че изобщо не е негов фен и изрази мнение, че системата за подслушване, изградена от Цветанов, е била насочена предимно към контрол на кадрите на ГЕРБ.

„Промените в конституцията бяха драматично слаби, още с историческия компромис обезсмислиха всичко“, коментира още той опитите за провеждане на съдебна реформа. Депутатът припомни, че е внесъл предложения в частта за работата на съдебния инспекторат и е доволен, че част от тях да минали и са били споменати в доклада на ЕК.

„В икономиката нещо мръдна“, смята още Кадиев, който говори и по икономически теми. Той призна, че резултатът по отношение на приходите от митниците е добър, но напомни, че съществуват и трикове, за да бъде постигнат. Кадиев даде и примери: отлагане на вземания от декември за януари; внасяне на сумата за купуване на акцизи накуп вместо месец по месец, и др.

„4,5% ръст е възможен, но държавата трябва да се намеси с инвестиции, за да стане това. Това ми липсва в картинката“, каза още Кадиев, който настоява държавата да има участие със преки средства в икономиката.

Според него причината София да е едва на 25-о място по усвояване на европейски пари е ниският административен капацитет и корупцията. Той даде пример със „смешния конкурс с потресаващи изисквания“ за нов главен архитект на столицата, сред които и „заплата не по-малко от 800 лв.“ „Кой би се отказал от работата и кариерата си за такива пари – това е покана за корупция“, каза Кадиев.

„Заплатата в Народното събрание не ми е фиксидея. Слава Богу това нещо на мен не ми тежи“, заяви още независимият депутат, като спомена за своя и бизнеса на съпругата си.

„Продължавам да съм ляв човек, никой не може да изкара това от мен, независимо дали принадлежа на някоя партия“, категоричен бе той.

Вижте също

DIKOV_NDK

Сблъсък на мнения – има ли чадър над Боршош? Говорят министър Банов, Оли Груева и Павлина Живкова

Журналистът Павлина Живкова от вестник „Труд“ коментира пред Диков какво се случва в НДК и …