събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Кадиев: Чакат ни спонтанни граждански протести и предсрочни избори

Кадиев: Чакат ни спонтанни граждански протести и предсрочни избори

Протести – спонтанни, а не режисирани, недоволство, относително стабилна икономика и предсрочни избори, но не според желанието на Бойко Борисов и ГЕРБ, а на хората.

Това прогнозира в отговор на въпрос какво ни чака в близките месеци независимият депутат Георги Кадиев в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти.

По думите му хората са осъзнали, че в момента имат управление, в което бизнес интересите на ДПС (както потвърди и самият бивш председател на движението Лютви Местан) не са пипнати, а депутатът Делян Пеевски е толкова силен, колкото по времето на кабинета Орешарски.

„Аз смятам че мафията Е правителството и затова то няма легитимност повече да остане, както и парламентът“, заяви Кадиев.

Бившият червен депутат е песимист, че оттук нататък може да има реформи. Той добави, че не си представя Меглена Кунева да осъществи реформа в образованието, а Екатерина Захариева – в правосъдието.

Според Кадиев нови избори са по-доброто решение, като лично той би предпочел те да са по-скоро, въпреки че от фискална гледна точка по-евтиният вариант би бил избори 2 в 1.

На въпрос дали премиерът му изглежда уплашен и притеснен, той отговори, че според него Борисов е бил изплашен, когато е получил критики от ЕС и Русия. „Най-големият му личен проблем е кой да номинира за генерален секретар ООН. Той трябва да вземе страна, а не иска“, смята Кадиев. Според него този въпрос е бил и една от причините за посещението на помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Виктория Нюланд у нас.

Кадиев засегна обширно и проблема с корупцията у нас. „Съмнявам се, че ще има и едно (обвинение за корупция – бел.ред.), защото всички са навързани като черва, а гарван гарвану око не вади.“ По думите му трябват хора, които не са част от системата и статуквото и които не са притискани поради свои зависимости.

„Никой не трябва да бъде осъден понеже не се харесва на някой друг, а заради деянията си“, каза той пък по отношение на твърдението на бившата съдийка Румяна Ченалова – че главният прокурор е притискал колежката й Владимира Янева да се даде осъдителна присъда на Цветан Цветанов. Кадиев уточни, че изобщо не е негов фен и изрази мнение, че системата за подслушване, изградена от Цветанов, е била насочена предимно към контрол на кадрите на ГЕРБ.

„Промените в конституцията бяха драматично слаби, още с историческия компромис обезсмислиха всичко“, коментира още той опитите за провеждане на съдебна реформа. Депутатът припомни, че е внесъл предложения в частта за работата на съдебния инспекторат и е доволен, че част от тях да минали и са били споменати в доклада на ЕК.

„В икономиката нещо мръдна“, смята още Кадиев, който говори и по икономически теми. Той призна, че резултатът по отношение на приходите от митниците е добър, но напомни, че съществуват и трикове, за да бъде постигнат. Кадиев даде и примери: отлагане на вземания от декември за януари; внасяне на сумата за купуване на акцизи накуп вместо месец по месец, и др.

„4,5% ръст е възможен, но държавата трябва да се намеси с инвестиции, за да стане това. Това ми липсва в картинката“, каза още Кадиев, който настоява държавата да има участие със преки средства в икономиката.

Според него причината София да е едва на 25-о място по усвояване на европейски пари е ниският административен капацитет и корупцията. Той даде пример със „смешния конкурс с потресаващи изисквания“ за нов главен архитект на столицата, сред които и „заплата не по-малко от 800 лв.“ „Кой би се отказал от работата и кариерата си за такива пари – това е покана за корупция“, каза Кадиев.

„Заплатата в Народното събрание не ми е фиксидея. Слава Богу това нещо на мен не ми тежи“, заяви още независимият депутат, като спомена за своя и бизнеса на съпругата си.

„Продължавам да съм ляв човек, никой не може да изкара това от мен, независимо дали принадлежа на някоя партия“, категоричен бе той.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …