понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Къде в България отиват парите на емигрантите ни

Къде в България отиват парите на емигрантите ни

1,3 млрд. евро е сумата, която българите в чужбина са внесли под една или друга форма в страната ни през 2015 г., потвърди проф. д-р Веселин Минчев от Института за икономически изследвания към БАН.

Той коментира данните от тазгодишния доклад „Икономическо развитие и политика в България: оценки и очаквания“ в частта, която засяга парите на българските емигранти. Документът анализира състоянието на икономиката през изминалата година и очертава перспективите за развитието й в средносрочен план.

Направихме опит да оценим как трансферите от чужбина се разпределят по райони, като най-много средства влизат в Южен централен район, следван от Североизточния и Югоизточния, а най-малко – в Северен централен район, обясни експертът.

По думите му от 28 области, разпределени в четири групи по степен на развитие, като „изоставащи“ са класифицирани цели 13. В тях съответно влизат цели 360 млн. лв.

Средствата се превеждат чрез международните разплащателни агенции, MoneyGram, Western Union и др., но много от емигрантите сами носят пари при връщанията си.

Само 6 от 300 получатели казват, че парите от техните близки в чужбина се инвестират у нас за бизнес.

До 90% от тези средства отиват за покриване на текущи разходи и сметки, погасяване на заеми, здравеопазване и образование, като например в Северозападния район, който е в критично състояние, влагането им в потребление е близо 95 на сто, обяснява проф. Минчев.

По думите му идентичното навсякъде са средствата, които се влагат в образование. При високо развитите области пък 20 на сто от сумите отиват за изплащане на заеми.

Тези средства се вливат в икономиката ни, но създават и много голяма зависимост – така че големият въпрос е дали те ще повдигнат или ще направят още по-безпомощни изоставащите области и дали няма да засилят диференциацията между районите, коментира проф. Веселин Минчев. Гледайте целия разговор с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …