неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Къде сме по пътя към реалната равнопоставеност между половете

Къде сме по пътя към реалната равнопоставеност между половете

Жените постигнаха много, със или без мъжете, но трябва качествено натрупване. Високата позиция не означава, че жената на нея ще се обвърже с кауза за женските права, например, затова е важно жените да заемат позиции на всички нива, а неправителствените организации да не спират да ги обучават, да бият камбаната и да повишават обществената чувствителност по темата.

Това заяви в разговор за ролята на жените в политическия и обществен живот Надежда Дерменджиева, председател на Българския фонд за жените в политиката.

Дерменджиева изрази съжаление, че няма достатъчно обществена чувствителност към момента, като даде като един от последните примери този с изтеклия видеозапис на Доналд Тръмп от 2005 г., в който по думите й чуваме не просто сексистка реч, но и директно споделяне на „практики на сексуално насилие“.

Да, той бе охулен, стана скандал, но в същото време много мъже и жени казаха „Какво толкова?! Мъжете така си говорят“, а това за мен е знак, че още сме по средата на пътя към истинска равнопоставеност, коментира Дерменджиева.

Тя отбеляза, че в същото време (макар според нея в случая самият Тръмп да е изключение от правилото) на Хилъри Клинтън се гледа под лупа как е облечена, дали се усмихва, колко пъти я е прекъснал Тръмп и т.н.

По думите й същото се наблюдава и в България – дали жените политици или на други длъжности са женствени, как изглеждат, как са облечени, дали са спазили протокола. Тя припомни примера с протоколната снимка на посланик Мая Добрева, която предизвика вълна от негативни коментари и подигравки в мрежата.

Ролята на един президент не е да е мъжествен или женствен, в зависимост от пола му, а да бъде визионер, да има позиция и да си представя бъдещето поне 30 години напред, заяви Дерменджиева.

Тя коментира и квотите за мъже и жени, като напомни, че те са по пол, т.е. не обслужват единствено жените, а баланса между двата пола и осигуряването на представителност.

Идеята е когато имаш двама еднакво силни кандидати от различен пол за дадена позиция, да предпочетеш онзи, който би осигурил този баланс, още повече, че според редица изследвания балансираните екипи имат повече успеваемост, добави Дерменджиева.

Според нея е много важно жени да бъдат представлявани от други жени – както би било добре например в казус като този със закона за абортите в Полша.

Чуйте целия разговор с Надежда Дерменджиева:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …