неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Къде ще гласуват българите в Турция, ЮАР и Австралия

Къде ще гласуват българите в Турция, ЮАР и Австралия

На продължилата повече от час среща между представители на обединените патриоти и министърът на външните работи Даниел Митов бе взето решение на изборите за български президент в Турция повечето изборни секции да бъдат преместени от външни адреси в дипломатическите представителства. В столицата Анкара ще има 2 секции 1 в посолството ни там и друга в кв. „Пурсаклар“. В най-големия турски град Истанбул ще има 6 секции 1 в генералното консулство и 5 други в различни райони. 6 секции ще има и в Бурса.

В канцеларията към генералното консулство в Истанбул също ще може да се гласува. 6 секции ще има и в Измир – по 2 в кварталите Борнова, Мендерес и Сарънч. 4 секции ще има в област Текирда – по 2 секции в района на Къркларели и Чорлу; 2 секции за българските гласоподаватели ще има и в Коджаели районите Измит и Гебзе. Ще има и 1 секция в Генералното консулство в Одрин и 1 в Текирда.

Република Южна Африка е държава с население над 50 млн. души и огромно многообразие от общности, населяващи най-южната част на континента Африка. Българите, живеещи в 24-тата по площ страна могат да гласуват в 3 секции. Започваме със законодателната столица Кейптаун, където нашите сънародници могат да упражнят правото си на глас в секция, разположена в хотел на улица „Джети стрийт“ номер 14. Близо до голяма част от забележителностите на града и крепостта Добра надежда.

Секция има на север в най-големият град Йоханесбург, където, според различни информации, живеят около 25 хиляди българи. Секцията е в предградието Мидрант, където живеят много българи и има дори православен параклис и неделни служби със свещеник.

И още една възможност за живеещите в Претория – която е главната от 3-те столици на ЮАР- където е седалището на правителството – Посолство на Република България в Република Южна Африка.

В Австралия нашите сънародници ще могат да гласуват в общо 5 секции. В новооткритата секция в град Пърт – благодарение на усилията на активизиралите се българи там (една от които е Силвия Лозева), българите в Пърт са около 400. Секцията е разположена в клуба, където се помещава Българско дружество „Родина“. Секция има в Мелбърн – космополитен град, често наричан “Париж на южното полукълбо” . Той е един от градовете с голяма българска общност – заедно със Сидни.

В Канбера – столицата на Автсралийския съюз – секцията е в Посолство на Република България в страната. В Сидни – най-големият и стар град на Австралия, на брега на Тасманово море, секцията е на високо – 14 етаж в хотел на „Райли стрийт“ 212. Още една секция ще има и в Бризбейн.

Вижте къде могат да гласуват българите, които живеят зад граница, в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …