четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Къде се къса нишката между търсенето и предлагането на работа

Къде се къса нишката между търсенето и предлагането на работа

Къде се къса нишката между търсенето и предлагането на работа в КОД 11-13 коментираха Павел Хаджиев от JobTiger и Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Пазарът на труда е в окаяно състояние, а липсата на работна ръка се превърна в проблем номер 1 на бизнеса през последните две години и само по инерция продължаваме да говорим колко берзаботни има, докато всъщност няма хора за работа, коментира Велев.

Според него факторите са много, но един от най-важните е образованието, което трябва да се реформира, за да отговори на реалните потребности на икономиката ни.

Друг основен проблем, според Велев, е, че докато от една страна имаме „изтичане на мозъци“, от друга съществуват куп ограничения пред трудовата имиграция и няма регулиран внос на човешки ресурси за българската икономика.

Това, по думите му, ни прави единствените с този проблем сред страните в Централна и Източна Европа, които имат специални програми за организират внос. Имаме страни с диаспора и българско население, които могат да бъдат използвани, посочи Велев и припомни също, че под натиска на синдикатите са били отрязани всички останали специалисти, освен тези от ИТ сектора, които могат да се позлват от т.нар. синя карта.

Експертът отбеляза, че през лятото недостигът на персонал просто е по-видим, но целогодишно няма инженери, оператори на машини, заварчици, медицински сестри и др.

Имаме пазари и технологии, но нямаме хора, отгледахме социални паразити, заключи Велев.

Павел Хаджиев определи като културен феномен от последните години, че трудът не се възприема като достойнство. Особено младите хора имат много голям проблем с това да искат да работят истински, смята той.

Много работа е равно на много пари и това е пътят, категоричен е обаче Хаджиев. Той напомни, че живеем с отворен и гъвкав (бизнес) свят, в който никой не е задължен да работи единствено и само това, което е завършил.

Телефоните ни са запалени от (работодатели – бел.ред.) от абсолютно всички сектори, увери специалистът.

Чуйте целия разговор:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …