понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Къде сбъркаха ГЕРБ – социологът Евелина Славкова за изхода на президентските избори

Къде сбъркаха ГЕРБ – социологът Евелина Славкова за изхода на президентските избори

От едно съм изненадана – сериозната разлика от 23%, или над 800 хил. гласа, между ген. Румен Радев и Цецка Цачева, коментира в „Просто Диков“ социологът Евелина Славкова.

По думите й подобна разлика е показателна и всички политически сили трябва да се замислят какво следва оттук нататък.

Славкова е категорична обаче, че БСП не бива да има самочувствието, че този резултат е за тях и ще се възпроизведе на едни парламентарни избори.

Според нея причините за него са, че кандидатът на ГЕРБ по начало е бил неизбираем и самата партия бързо си е дала сметка за това, а изказванията на премиера Бойко Борисов за оставка са предизвикали много сериозен анти-ГЕРБ вот. От огромно значение е била и общата ситуация.

Не бива да подценяваме мажоритарния елемент, както правеха политическите партии, подчерта още социологът и припомни как още преди да е бил ясен кандидатът на ГЕРБ, социологическите агенции са му предричали внушителна победа.

Дори твърдото електорално ядро на ГЕРБ не успя да се е идентифицира с Цачева, а кандидати като Димитър Николов и Йорданка Фандъкова биха били много по-успешни, смята Славкова.

Тя обърна внимание още, че предизборният диалог за качествата на кандидатите е бил изместен до външния вид на Цецка Цачева, което според нея е неоснователно и стереотипно мислене.

Има ли значение външния вид – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …