петък , 19 октомври 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Къде са далаверите в Столичната община – общинският съветник Карлос Контрера

Къде са далаверите в Столичната община – общинският съветник Карлос Контрера

“Най-голямата далавера в Столичната общината е в изпълнението на дейностите, финансирани с публични средства, в строителството, в транспорта, в сметосъбирането. Канали има много. Ако някой е решил да злоупотребява, по веригата може да се закачи на много места“.

Това коментира в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти общинският съветник от ВМРО и член на комисията по архитектура и градоустройство Карлос Контрера.

Според него поръчката за 60 спирки на градския транспорт в София, възложена на съпруга на депутата Ирена Коцева от ГЕРБ на цена почти двойно над реалната, не е от особен материален интерес.

Във връзка със скандала оставка подадоха Коцева, зам.-кметът на София по транспорт Любомир Христов, а по-късно и цялото ръководство на Центъра за градска мобилност.

Контрера смята, че всичко това е „поредният епизод от сериала „отстреляй другарчето в ГЕРБ“ и резултат от вътрешни боричкания“.

Защо точно за тази обществена поръчка се вдигна шум, попита той и намекна, че в СО има „много по-големи и интересни неща“, за които никой нищо не казва.

„В момента се разиграва една сценка и се вдига пушилка. Ако е имало данни за нарушения, първо трябваше да се подадат сигнали към одитиращите органи, прокуратурата. Стрелбата в подобни случаи е сигнал към останалите“.

Някой има в администрацията има желанието нещата да не се разбират и да се случват под сурдинка, убеден е Контрера.

Според общинския съветник ролята на Столичния общински съвет като орган, който задава политиката и контролира, трябва да бъде върната. „До момента два мандата той само одобряваше, даваше зелена светлина и после не се интересуваше какво се случва. А би трябвало да може да иска от всички търговски дружества, които са сто процента общинска собственост, доклади и отчети, както и да има механизъм да ги натиска да изпълняват съответната дейност.“

Контрера подчерта, че всичко, което се изгражда с европейски пари, трябва да носи ефективност, докато често не е така. Той даде пример с Габрово, който е първенец по усвояване на европейски средства, но според статистиката населението на града продължава да намалява, а безработицата е устойчива.

За завода за боклук в София Карлос Контрера заяви, че е надценен и той не е убеден, че ще върши работа на столицата. „Притеснява ме вторият етап – изграждането на инсенераторна система за изгарянето в ТЕЦ-София на отпадъка, който ще се произвежда като гориво в завода. С мен се свързаха представители на десетки квартали в този район, които се опасяват, че това, което ще се гори, няма да бъде безопасно.“

Какво се случва с рекултивацията на Суходол, с депото за строителни отпадъци във Враждебна, с ремонтите на ремонтите около НДК, с течащата метростанция „Лъвов мост“ – чуйте целия разговор:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …