събота , 18 ноември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Къде по света се търсят български работници

Къде по света се търсят български работници

Къде по света се търсят български работници? За актуалното от световните трудови борси – разказа колегата ни Златимир Йочев.

Провокиран от информацията, че испански работодател търси кандидати за бране на ягоди за сезон 2017 г, той провери интересните обяви за работа в чужбина и разговаря с експерт от Агенцията по заетостта.

„Голям испански работодател търси 600 жени, на възраст от 20-40 години, които са здрави физически, за сезонна работа, за бране на ягоди. Заплащането е 6 евро на час. За стандартите на Испания не е високо заплащане, но работниците там имат осигурена храна и нощувки“, каза Златимир Йочев в еМисия България.

„От Агенцията днес ни казаха, че има много обяви за работа в чужбина за българи, но самите те не са добре информирани“, допълни той.

По думите му българските работници предпочитат да работя на Острова.

Във Великобритания заплащането за неквалифицирана работна ръка – хора, които работят в строителството, чистят, е 7-10 паунда на час, разказа още Златимир Йочев.

Той обясни още, че лесно се стига до самите работодатели, Агенцията по заетостта пък помага за абсолютно всичко около намирането на работа, а дори 15-минутно сърфиране из сайта им може да помогне на желаещите да работят в чужбина.

Нова Зеландия е също изключително интересна дестинация, но за нея ще говорим следващия път, обеща Йочев.

Ценни съвети за хората, които търсят работа зад граница, пък даде Юлиана Николова, експерт по международна трудова миграция в Агенцията по заетостта, в интервю за Би Ай Ти.

„Бих посъветвала кандидатите да се информират за подробности, да не се доверяват на хора, които не знаят какви са условията от първа ръка, както и да се постараят да научат поне по няколко думи на съответния език“, категорична бе Юлияна Николова.

Вижте повече за това къде има търсене на български работници в следващото видео:

Вижте също

Германия на ръба на предсрочни избори. Пучдемон се яви пред белгийския съд

Меркел опитва да състави правителство от три партии с различни концепции. След тежка нощ на …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    ВоистинеМъдро начинание, г-н Йочев !
    …- а дали не Е по-Смислено просто да Се потърси мнението и Помощта на Глобалната-Ни Диаспора ?!
    (Успех !)