неделя , 21 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Къде могат да гласуват българите зад граница

Къде могат да гласуват българите зад граница

Българите на Острова могат да гласуват в общо 55 секции. За точен брой наши сънародници не можем да говорим, но със сигурност са над 200 хиляди. Само в Лондон броят им е над 40 хиляди или един средно голям български град. Ето как са разпределени секциите:

48 са на територията на Великобритания, от тях 18 в Лондон и околните градчета, секции има и Манчестър, Нотингам, Шефилд, Рединг, на няколко места по южното крайбрежие: Брайтън, Портсмут, Сауътхемптън, Борнемут. Освен добре представа за това къде е съсредоточена работната сила на българите -добоваме и представа за студентите, избрали Великобритания. Секции в Оксфорд и Кеймбридж. 4 секции ще бъдат открити на север – в Шотландия – в Глазгоу, Дънди, Абърдийн и Единбург.

2 секции ще има в Република Ирландия – в Дъблин и Шанън и 1 секция в Арма – Северна Ирландия.

Според сайта на ЦИК до крайния срок в САЩ са били подадени общо 2,842 заявления. Нашите сънародници в Чикаго ще имат възможност да гласуват в 3 секции. Една в центъра на града в българското консулство там и още 2 в Дес Плейнс – в църквата „Света София“ и в Оак Лий Плаза. Дес Плайнс е едно от най-оживените предградия на Чикаго е известно с голямата българска общност там. Също така там се намират и студиата на Би Ай Ти Чикаго и сигурно там ще гласуват и нашите колеги.

Българската общност в предградието е на 4то място по чилесност след Най-много от гражданите с германски произход – около 21% , след тях са тези с полски произход – около 18% , 13,5 % с ирландски.

13 избирателни секции са разкрити на територията на Република Гърция. В Северна Гърция ще има 2 секции – 1 в генералното консулство в град Солун и една в Лариса – 14-то Начално училище. В Южна Гърция ще бъдат открити 6 секции – 1 в българското посолство в Атина, още две в Атина от събраните предварителни заявления в района на Неделното училище и Автобусната чакалня на ул. Каролу.

Има още 3 секции в градовете Патра, Триполи и Каламата, точните адреси можете да намерите на сайта на ЦИК. На осторвите също ще има отворени секции, благодарение на събраните над 300 заявления, които позволяват отварянето на 5 секции. 4 от тях са на остров Крит, в градовете Ираклио, Ханя, Ретимно и дори в неделното училище в село Герани. 1 секция има и в кметството на на град Родос, остров Родос.

Вижте повече подробности в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …