вторник , 28 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Къде и колко са българоезичните по света
BG_KARTA картинка

Къде и колко са българоезичните по света

Нова карта разкрива, че по света има цели 15 млн. българоезични. Доц. д-р Ана Кочева от Института за български език към БАН разказа за създаването й, използваната методология и основните изводи.

Тя обясни, че изследването „Българският език на ново място по света“ се е появило след поредица от запитвания, последвали първа подобна карта на института – за диалектната делитба. Тогава изследователите получили много въпроси за това защо не са представени банатските българи, българите в Украйна и Молдова, в Бесарабия и т.н.

Картата отличава две вълни на преселение на българоезични – преди промените от 1989 г. и след тях, като на места диаспорите са комбинирани – например в САЩ вълните на преселване са цели четири.

Общото за всички българоезични диаспори е, че у всички има желание езикът да се съхранява. Напоследък се наблюдава тенденция към ребългаризация. Българските училищата се увеличаат, във „Фейбсук“ дори има групи на българи зад граница, които реанимират роднния си диалект и си пишат само на него“, разказа тя.

По думите й тези хора имат нужда от знак от страна на институциите, че съществуват и че са видими. Има места, където „онези“ българи са по-големи патриоти от тези тук, отбеляза д-р Ана Кочева.

Къде са най-големите българоезични общности, къде в последните години се изселват цели родопски села, трябва ли да стане българският език матуритетен – чуйте целия разговор:

Вижте също

UCHITELI картинка

Гергана Янева за младите учители и образованието като кауза

Гергана Янева е основател и председател на фондация „Тебешир“ гостува в студиото на еМисия България …

Един коментар

  1. Assen Tschilingirov

    Както е известно, „Ана Кочева е видна българска екстремна националистка“, която беше назначена от Института по българска литература при БАН за преподавателка по бг. език в Хумболтовия у-т в Берлин, но по настояването на завеждащия катедрата по славистика при у-та, проф. Фос, нейното назначаване беше отхвърлено. Същият професор има само един научен труд и той е посветен на гръцката теза за „самородния помашки език“, нямащ нищо общо с „българските славяни“. По този въпрос не ми е известно да е имало коментарии в България.
    Само ще допълня, че проф. Фос е женен за гъркиня, а по старата българска поговорка „от дека е жената, от тамо е родата“

    д-р Асен Чилингиров, Берлин