петък , 23 юни 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Код 11-13 / Къде грешим най-често в българския език – гостува Светла Коева след края на играта „Открий грешките“
greshki

Къде грешим най-често в българския език – гостува Светла Коева след края на играта „Открий грешките“

Езикът не е труден, той е такъв, какъвто го знаем, а образованият човек разбира грешките си и ги поправя, убедена е Светла Коева, директор на института за български език към БАН, която гостува след края на инициативата им „Открий грешките“.

Играта във „Фейсбук“ приключи вчера, но всеки може да продължи да публикува снимки на грешки в страницата.

Коева отбеляза, че има няколко вида грешки, но най-важните са онези, които се правят от медии, личности и публични институции, които имат огромно влияние.

Много притеснителни по думите й са и грешките, които показват чиста необразованост (например. множествено число, изписвано с Й – „критерий“), както и онези, които програмите за правопис не могат да засекат, тъй като става въпрос за думи, които съществуват в речника, но са различни по смисъл (например „похот“ и „поход“).

Светла Коева обръща внимание и на съзнателната подмяна на български граматични конструкции и използването на чужди думи – например „усмихни дете“, „реимбурсирам“ вместо „възстановявам“, „валидирам“ вместо „проверявам“ и т.н.

Езиковият експерт припомни, че поддържат фейсбук страница и телефон „Езикови справки“, които са изключително популярни. Вижте целия разговор:

Вижте също

KOD_BSP

Димитър Данчев с коментар за актуалните решения в парламента

Димитър Данчев от БСП за България гостува в студиото на Код 11-13 и коментира темата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *