петък , 23 март 2018
Начало / Жива връзка / Къде гласуват българите в САЩ

Къде гласуват българите в САЩ

Секциите за гласуване за предстоящите в неделя парламентарни избори в Америка достигнаха законовия лимит от 35. Повече за подготовката и къде гласуват сънародниците ни, живеещи отвъд Океана – разказа кореспондентът ни във Финикс Ивайло Везенков.

„Най-много секции има в щатите Флорида, Калифорния и Илинойс. В Калифорния, например, българите ще могат да гласуват в Лос Анджелис, Сан Франциско, Сан Диего, Сакраменто, Ървайн, Конкорд и Сънивейл. На сайта на Централната избирателна комисия всички, които искат да разберат точния адрес на секциите, могат да отидат, където са описани“, каза кореспондентът ни.

„Скандалът тръгна оттам, че в крайна сметка ЦИК реши, че само 35 секции ще бъдат отворени за българите в Съединените щати. Същото се отнася и за турция. Причината – ограничението в Изборния кодекс за страни извън Европейския съюз да се откриват повече от 35 секции. Въпреки че посланикът ни във Вашингтон беше изпратил писмо с молба до ЦИК за отварянето на допълнителни секции, тя не бе удовлетворена. Така 2 секции останаха извън списъка“, обясни Ивайло Везенков.

Хората, които не са подали декларация, че ще гласуват, ще могат да упражнят правото си на глас като отидат с документ за самоличност в която и да е секция в чужбина и на място попълват декларация, подчерта той.

„Българите във Финикс събраха необходимия брой подписи и тук ще има отново секция. Тя се намира в българската православна църква във Финикс, където се намира и училището. На президентските избори миналата година 170 души подадоха своя глас“, разказа още Ивайло Везенков. Той уточни, че изборният ден в САЩ ще завърши в Калифорния.

В деня на изборите – 26 март, очаквайте преки включвания както от Аризона, така и от кореспондентите на Би Ай Ти във всички ключови щати в САЩ.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …