събота , 23 юни 2018
Начало / България избира / Кабинетът „Борисов“ 3: На живо от НС и първи коментари в студиото на Би Ай Ти с политолозите проф. Анна Кръстева и Страхил Делийски

Кабинетът „Борисов“ 3: На живо от НС и първи коментари в студиото на Би Ай Ти с политолозите проф. Анна Кръстева и Страхил Делийски

Би Ай Ти следи на живо от Народното събрание приемането на структурата и състава на новия кабинет „Борисов 3“. В студиото на Би Ай Ти гостуват политолозите проф. Анна Кръстева и Страхил Делийски, които коментират очакванията, предизвикателствата и основните политики на кабинета.

Надявам се да има приемственост, кохезионните политики да бъдат включени като приоритети и материализирани. Що се отнася до даването на оценка, рано е. Това заяви в кулоарите на парламента президентът Румен Радев, минути преди да влезе в пленарна зала за гласуване състава на новото правителство.

„Рано е да съдим – зависи от управленската програма, от начина на реализиране на политиките. Важно е да бъде изкаран един четиригодишен мандат, но най-важното е каква работа ще бъде свършена“, допълни президентът.

Обединените патриоти са много близки до президента като патос, като ориентация, като отстояване на патриотичната проблематика. Имаше вече случаи, в които Валери Симеонов много категорично подкрепи президента. Така че, накъде ще се върви в тази коалиция, тепърва предстои да разберем. Това коментира в извънредното студио на Би Ай Ти политологът проф. Анна Кръстева.

„Звезден миг на всяко правителство е когато обещаваш, когато се очаква да покриеш надеждите на цялото общество. В речта на Бойко Борисов чухме чудесни идеи, парадоксът е, че колкото по-малко неща си изпълнил в предишния мандат, толкова повече обещаваш в следващия, така се получава при Борисов“, допълни проф. Кръстева.

„Няма как да очакваме, че министрите на Патриотите, които нямат нищо общо с партиите, да изпълняват някакви нареждания. Те дори не са отговорни към партиите, категоричен е политологът Страхил Делийски.

По думите му, трябва да видим как европредседателството ще се изпълни със смисъл – не просто да направим ремонт на НДК и да намерим хотели, а как ще позиционираме собственото си присъствие в ЕС – това е най-важното.

„Министерството на Лиляна Павлова е една изненада – фактически то не фигурира в коалиционното споразумение и ние дори не знаем какво ще се случи след изтичането на европредседателството. Другият въпрос е кога ще се създаде това министерство – то има структура, бюджет, местоположение“, коментира от своя страна проф. Кръстева.

„Най-важното е какво България иска да постигне с европейското председателство, какъв имидж искаме да постигнем в Европа и пред света“, допълни политологът.

Втората част на извънредното студио на Би Ай Ти започва с извънредно включване от Народното събрание и изказването на Корнелия Нинова от трибуната. По думите й, бъдещето на България е европейското бъдеще, но до тук свършват добрите отзиви към по-малкия партньор в кабинета – Обединените патриоти. Нинова направи анализ на предизборните обещания на партията и промяната им в управленската програма.

Красимир Каракачанов поиска отговор и коментира думите на Нинова.

Политологът проф. Анна Кръстева коментира в студиото на Би Ай Ти, че има много критики от страна на Нинова, а основното й нападение е било насочено предимно към малкия коалиционен партньор.
„Участниците са много асиметрични. Не може целия български народ да бъде управляван от партия, спечелила по-малко от 15% на изборите. Позицията, от която тя критикува е популистка“, убедена е Кръстева.

„БСП влизат в един подходящ за тях контекст“, коментира от своя страна Страхил Делийски.
„На БСП и на Нинова ще им се наложи да коригират малко своето опозиционно управление. Няма как слабостта на политическия противник да бъде единственото предимство на опозицията. В това правителство има един огромен проблем и той ще е свързан с тази среда на недоверие, изначално към това, което ще прави правителството и снижените очаквания“, смята Делийски.

„В начален етап това ще даде спокойствие, но създава и търсене на алтернативност. Липсата на очаквания за мащабни политики, промени и реформи, най-вероятно ще фокусира вниманието върху технологията на властта. Фокусът може да бъде върху назначения, обществени поръчки и т.н.“, прогнозира Делийски.

„Имаме няколко фигури, които се ползват със спорна публична оценка. Най-интересното е, че това са все фигури от квотата на Обединените патриоти, но близки до ГЕРБ. И Порожанов, и Караниколов. Те стартират с публични подозрения и недостатъчно доверие“, каза политологът.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви от трибуната на ДПС, че партията ще гласува против представения кабинет. „Трябва да се фокусираме и в европейските проблеми и да се подготвим да ги решаваме по приоритети. Наред с това българските граждани очакват решителни мерки за справяне с бедността и демографската криза. Правителството има тези важни задачи. Според ДПС по-скоро няма да се постигне успех“, смята Карадайъ.

 Страхил Делийски коментира, че в крайна сметка очаква ДПС да подкрепят бюджета в края на годината.

„Тонът на медиите на Пеевски ще бъдат публичен показател за дейността на кабинета. Това е една огромна интрига и поне по медиите ще получим индикации за новата преориентация“, убедена е проф. Кръстева.

„Ако няма консенсус, това означава ли, че няма да има политика? Дали този политически съвет няма допълнително да затормози работата на този кабинет?“, задава основни въпроси политологът Делийски.

Вижте също

Избори 2017 – първи данни, анализи и коментари след края на изборния ден

Би Ай Ти ви предлага специалното изборно студио в деня на парламентарните избори с водещи …