понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Кабинет за отказване от цигарите – работи ли подобна помощ в България

Кабинет за отказване от цигарите – работи ли подобна помощ в България

От края на май върху цигарените кутии в България се появиха стряскащи изображения, предупреждаващи визуално за възможните последици от вредния навик. Освен мъчителните за гледане снимки, върху пакетите има и жълта лента, на която е изписано „Помощ за отказ от тютюнопушене: 0700 10 323“. Това е номерът на Консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене в РИОКОЗ.

Днес в еМисия България ни гостува д-р Татяна Петрова, директор на дирекция “Профилактика на болестите и промоция на здравето” и психолог в кабинета, който се намира в Столичната регионална здравна инспекция, на 4-и етаж, стая 409.

По думите й обажданията от хора, търсещи информация, помощ и подкрепа при отказването на цигарите, са зачестили, като от средата на юли са се обадили 80 души, 35 от които – на място.

Това е консултативен кабинет за психологическа помощ, особено в първите дни, в които човек има особена нужда от подкрепа. Прилага се тест, който установява нивото на зависимост, обясни специалистът.

Те бе категорична, че на всяко едно от нивата отказването е възможно, като обикновено първите две седмици са най-тежки, с абстинентни прояви, а ако човек издържи около три месеца, то той почти със сигурност е успял.

В кабинета се предлага информация за възможните варианти за отказване на цигарите, каквито има много на пазара, вкл. алтернативни, като човек сам избира между тях.

Петрова опроверга някои митове, като опасността за организма от рязкото отказване на пушенето и напълняването след това, като ги нарече търсене на извинение.

Никотинът е основната причина за привикване и създаване на зависимост, а тя – по думите на психолога, е само 5 на сто физическа и 95 на сто психическа. Запалваме при стрес, сред приятели, в тежка ситуация, а от това се получава навикът – дори от самото движение на ръцете, грабването на запалката, държането на цигарата, обяснява Петрова.

При нас имаме апарат, измерващ нивото на въглероден монооксид в организма, най-вредният от всички, силно отровен газ, който директно прониква в дробовете и буквално замества кислорода, тъй като се поема по-лесно от него, каза още тя.

Д-р Петрова е убедена също, че зловещите изображения по цигарените кутии няма как да не влияят върху психиката – ако не достатъчно на активните пушачи, то със сигурност на учениците, които още не са запалили първата си цигара, или на бившите пушачи, за да не пропушат отново.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …