понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова за важните решения от срещата на върха в Брюксел

Йовка Димитрова за важните решения от срещата на върха в Брюксел

Миграцията, сигурността, удължаването на санкциите срещу Русия и Брекзит са сред основните теми в дневния ред на срещата на върха в Брюксел Лидерите на Европейския съюз се събират в Брюксел на последната за годината среща на върха. Ще бе ли променен дневния ред заради бомбардировките в Алепо, разказва кореспондентът на Би Ай Ти в Брюксел Йовка Димитрова.

„Темата за Сирия превзе началото на срещата на лидерите на ЕС. Там е поканен кметът на Източно Алепо, който да разкаже за случващото се в сирийския град. Много от лидерите са показали гняв и решителност да бъдат наказани виновните. Две са целите по отношение на Сирия – да се гарантира сигурността на цивилното население, да се създаде хуманитарен коридор за изтеглянето им, а в обратна посока да бъдат пуснати камиони с хуманитарна помощ“, разказа Димитрова. Тя обясни, че решението е това да стане с преки преговори с иранските ръководители и да използва позициите си в ООН, за да убеди Русия.

„Друго решение е удължаването на санкциите срещу Русия. Бойко Борисов, който участва за последен път преди предсрочните избори, имаше среща с Ангела Меркел по време на редовното заседание на ЕНП и много любопитна среща на четири очи с Франс Тимерманс. Все още не е ясно обаче за какво са разговаряли те“, обясни кореспондентът на Би Ай Ти.

Чуйте повече за срещата на върха в Брюксел в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …