неделя , 17 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова за споразумението на белгийското правителство и регионите за СЕТА

Йовка Димитрова за споразумението на белгийското правителство и регионите за СЕТА

Белгийските власти постигнаха споразумение за търговското споразумение с Канада, което досега бе блокирано от местното правителство на провинция Валония.

Договорът трябваше да бъде подписан днес, но канадският премиер Джъстин Трюдо отмени планираното си посещение в Брюксел, след като централното правителство в продължение на дни не успяваше да убеди Валония да се съгласи с условията на споразумението.

В сградата на Европейския съвет, където трябваше да бъде подписването, е пусто, но вън е много шумно, тъй като има около 100-ина противници на СЕТА, които протестират, показа кореспондентът ни Йовка Димитрова.

Малко по-късно посланиците към ЕС на страните-членки трябва да разгледат общата декларация, подписана между белгийското правителство и регионалните власти.

Димитрова посочи, че отложената среща вероятно ще бъде пренасрочена, но няма да знаем за кога, докато не приключат процедурите, което се очаква до петък полунощ. Едва след това европейските институции ще се свържат с канадското правителство за определянето на нова дата.

Самата декларация е от четири страници и четири точки, две от които уточняват, че Белгия може да подпише СЕТА само ако има съгласието на петте регионални парламента, информира още кореспондентът ни.

Останалите две точки са с по-конкретно съдържание – че Белгия ще се допита до Европейския съд в Люксембург, както и, че си запазва правото за предпазна клауза по земеделските въпроси, ако се получи нарушаване на баланса на пазара.

Декларацията не води до промяна на споразумението, нито на обяснителния текст към него, уточни Димитрова.

Тя припомни, че самото подписване не изчерпва процедурата, тъй като след това то трябва да влезе в Европейския парламент и да бъде гласувано, и едва след това ще почне да действа и клаузата за визите, която ни засяга. Чуйте подробности:

Вижте също

Политологът Георги Киряков: Действията на Валери Симеонов за лифта на Банско приличат на лобизъм

Колкото повече наближава “тихата, свята нощ”, толкова по-шумно и драматично става на политическата сцена. На …