четвъртък , 22 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова за съдбата на унгарския в. „Непсабадшаг“ и свободата на медиите

Йовка Димитрова за съдбата на унгарския в. „Непсабадшаг“ и свободата на медиите

Днес се навършват точно 2 месеца от спирането на унгарския вестник „Непсабадшаг“. В интервю за Йовка Димитрова кореспондентът на в. „Непсабадшаг“ в Брюксел Каталин Халмай разказа какво се случва с журналистите в Будапеща.

„Почти всички журналисти в Будапеща напуснаха вестника по собствено желание. Някои успяха да си намерят нова работа, но повечето са все още на улицата и търсят възможности. Проблемът е че за журналисти като нас, независими журналисти, ако искате, опозиционно настроени журналисти, е че не е толкова лесно да намерим работа в Унгария“, разказа Каталин Халмай.

Той посочи, че правителството и управляващата партия имат мнозинство на медийния пазар. Те притежават повечето вестници, радиостанции и телевизионни канали. По думите му, са останали само няколко независими вестника, списания, 1-2 кабелни телевизии, но е много трудно да се намери почтена работа сега в Унгария.

Халмай каза, че се занимава с различни неща. „С колегите ми в Унгария започнахме един проект – направихме канал в Youtube. Стартирахме го почти веднага, след спирането на Непсабадшаг. Става дума за едноминутни видеоклипове. Журналистите задават въпроси на обикновени граждани и на публични личности. Аз помагам от Брюксел основно с превода, но те правят видеата вкъщи. Въпросите са два: как разбрахте за закриването на Непсабадшаг и какво мислите за това. Каналът се нарича 8 часа и 40 минути, защото това е точното време, в което на 8 октомври, издателят и собственик на Непсабадшаг, публикува прессъобщението на интернет страницата на вестника, с което се съобщава за спирането му. Ако някой се интересува, все още може да го намери на страницата. Фактически, на нея няма нищо друго, освен съобщението за спирането на вестника“, обясни журналистът.

Той каза, че видеата се публикуват на този канал, където всеки може да ги види. Превеждат се и на английски език, а в този проект участват много хора, включително и професионалисти, които работят без заплащане.

„Обществото е разделено, както и по всеки от така наречените политически въпроси в Унгария. Ние, журналистите, както и читателите на вестника, които са опозиционно настроени към правителството на ФИДЕС, сме убедени, че причината е политическа. Имаше политически натиск, оказван на собственика и на издателя, да затвори вестника, защото той беше най-големият опозиционен, лявоориентиран вестник в Унгария, който разкри серия от случаи на корупция, в които бяха въвлечени лица от правителството или близки до него“, разказа Халмай.

Чуйте цялото интервю с Каталин Халмай в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …