петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова за настроенията в Брюксел след избора на Тръмп

Йовка Димитрова за настроенията в Брюксел след избора на Тръмп

Кореспондентът на Би Ай Ти в Брюксел Йовка Димитрова обобщи новините, реакциите и коментарите в Европейския съюз след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Тя каза, че председателят на Евтопейския съвет Доналд Туск е направил второ обръщение към Тръмп с призив за единство. Туск е припомнил заслугите, които европейските нации имат за изграждането на ЕС, както и работата, свършена от САЩ за изграждането на ЕС.

„Другата голяма новина е, че по настояване на Германия в неделя извънредно ще се съберат външните министри на ЕС, които ще мислят върху отношенията със САЩ. Мартин Шулц направи подобен апел в началото на деня“, обясни Йовка Димитрова. Тя каза, че първото пътуване на президента Тръмп извън САЩ може да бъде до Брюксел.

„В писмото от Юнкер и Туск се казва, че трансатлантическите връзки между Европа и САЩ са много важни за състоянието на света. Европа иска близко сътрудничество със САЩ в 4 области, които смята като предзвикатеклства – борбата срещу „Ислямска държава“, запазването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, световната сигурност и климатичните промени“, обобщи кореспондентът ни в Брюксел.

„Всички парламентарни групи в ЕП направиха първите си коментари. Найджъл Фараж и Марин льо Пен заявиха, че победата на Тръмп е изява на висшата демокрация. Те виждат в това надежда, че силите, които те представляват, ще надделеят на изборите, които се очакват в Европа следващата година – в Холандия и Германия“, коментира Димитрова.

Тя посочи и че Фараж се пошегувал, че би приел ако Тръмп му даде възможност да бъде американски посланик в Брюксел. „Общото усещане след победата на Доналд Тръмп в Брюксел е стъписване. Според други евродепутати днес е тъжен ден за Европа и целия свят. Някои смятат, че победата н Тръмп е плашеща и я нарекоха проява на вирус, засегнал обществата в Европа и САЩ“, каза още Димитрова.

Кореспондентът ни в Брюксел посочи, че социалистите сравняват победата му със земетресение, а либералите смятат, че това влече със себе си засилване на ролята на Русия в световните дела и прогнозата, че тя ще стане по-агресивна.

Чуйте всички мнения и коментари в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …