събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова: Визите за българи за Канада отпадат от 1 декември 2017 г.

Йовка Димитрова: Визите за българи за Канада отпадат от 1 декември 2017 г.

Двудневна среща на върха в Брюксел приключи буквално преди часове, съобщи кореспондентът на Би Ай Ти в белгийската столица Йовка Димитрова.

„Има една голяма новина – резервите на България и Румъния към подписването на търговското споразумение между ЕС и Канада бяха оттеглени. Канадското правителство даде ново предложение – от 1 декември 2017 г. да бъде отменен визовия режим с Канада за всички български граждани“, съобщи Димитрова.

Отпадането на визите от 1 декември 2017 г. обаче ще се случи само и единствено, ако Търговското споразумение между Европейския съюз и Канада (СЕТА) влезе в сила. „Ако Валония продължи да бойкотира СЕТА, това няма да се случи. Иначе преговорите с Валония продължават. Очаква се и премиерът да изрази официалното си становище съвсем скоро. Преговорите, които се се водят в момента са тристранни – правителството на Канада, правителството на Валония и Брюксел“, коментира Йовка Димитрова.

Тя посочи, че рвропейските лидери са решили да има въвеждане на нови санкции за Русия, но ще се изчака известно време да се види дали ще бъде удължено примирието за Алепо, дали ще бъдат допуснати хуманитарните помощи до Алепо и околните села, както и дали Русия ще седне отново на масата за преговори. „Германския канцлер каза след края на съвета, че всички опции са отворени, подготвена е почвата за въвеждане на допълнителни санкции, ако се налага“, добави Димитрова.

Темата за бежанците и борбата с нелегалната имиграция също е била основна по време на разговорите. Акцент е бил поставен върху имиграцията през Средиземно море. От началото на годината повече от 120 000 души са влезли през Италия, посочи кореспондентът на Би Ай Ти. Германският канцлер Ангела Меркел пък е посочила. че шенгенските граници ще останат вдигнати в шестте държави, които ги въведоха през миналата година, тъй като те все още се опасяват, че външните граници на ЕС не се охраняват достатъчно добре.

Чуйте подробности за темите на разговор на двудневната среща на върха в Брюксел, както и какво каза премиерът Бойко Борисов за визовия режим с Канада в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …