сряда , 26 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова: Турция е основната тема на срещата на външните министри от ЕС в Брюксел
JOVKA картинка

Йовка Димитрова: Турция е основната тема на срещата на външните министри от ЕС в Брюксел

Срещата на високо равнище на външните министри трябваше да е последната за сезона и да бъде посветена основно на темите, свързани с миграцията, отношенията с Китай и борбата с тероризма. Основните дискусии обаче се въртят около това каква да бъде реакцията на ЕС за случващото се в Турция. Европа трябва да излезе с единно решение какво ще приеме и какво не като поведение от страна на Турция след опита за преврат, коментира колегата ни Йовка Димитрова от Брюксел.

Българският външен министър Даниел Митов заяви, че водещо трябва да бъде следването на нормални, демократични практики. Той призова да не се стига до спирала на насилие и до възстановяване на смъртното наказание в Турция.

Последните събития изместиха дебюта на новия външен министър на Великобритания Борис Джонсън и първото му участие в среща от подобен формат на този пост. Той направи изявление на влизане в сградата на Съвета на Европа, в което посочи, че Великобритания не иска да загуби своята водеща роля в правенето на европейски политики, но в същото време ще работи за напускане на ЕС. „Очевидно е, че ние трябва да уважим волята на народа и да напуснем ЕС, но това не значи, че ще напуснем Европа“, добави Джонсън.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери посочи, че НАТО също има изисквания към демокрацията. „Външният министър на Турция ме увери, че имат намерение да работят спрямо принципите на демокрацията. Въпреки че президентът Ердоган се обърна чрез медиите към САЩ с искане за екстрадиция на Фетхуллах Гюлен, официална молба за това няма“, подчерта Кери и призова Турция, ако иска екстрадицията на Гюлен да изпрати и доказателства, а не само обвинения.

Що се отнася до ЕС, най-важният въпрос за европейските министри е спазването на човешките права, както и дали арестуваните ще получат правото на открит и свободен процес, коментира колегата ни Йовка Димитрова от Брюксел.

Водеща е и темата за опасността от връщане на смъртното наказание след опита за преврат в Турция. „Не е възможно държава, която прилага смъртното наказание, да бъде пълноправен член на ЕС. В същото време обаче Турция е член и важна част от Съвета на Европа“, коментират европейските външни министри.

Вижте също

EMBG_ELENKO

Еленко Ангелов: Медиите са виновни за агресията в България

Психологът Еленко Ангелов гостува в студиото на еМисия България и коментира последните случаи на агресия …