петък , 23 февруари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова с анализ за последния доклад на ЕК за България

Йовка Димитрова с анализ за последния доклад на ЕК за България

В сряда излезе поредният мониторингов доклад на ЕК за България. В същото време страната ни се готви да председателства ЕС през 2018 г. Повече за конкретните препоръки и критики в последния доклад, разказва кореспондентът на Би Ай Ти в Брюксел Йовка Димитрова.

„За първи път в историята на наблюденията има изведени конкретни препоръки. ЕК уточнява, че когато те бъдат изпълнени, ще има основание да предложи отпадане на механизма“, посочи Йовка Димитрова.

„Това, което виждаме в 10-годишния отчетен доклад смятат, че нито една от препоръките не е изпълнена в своята цялост, включително тази, която се отнася за промяната в Конституцията. Макар че тя е факт, според ЕК няма достатъчно доказателства, че съдебната власт е независима. Всяка от препоръките е добре мотивирана.

„Някои от тях изглеждат сравнително лесни – това, че парламентарната квота на новия ВСС да бъде изслушана пред Народното събрание. Друго изискване е да се избират прозрачно и ясно председателите на върховните съдилища. Такъв избор предстои за Върховния административен съд“, обобщи кореспондентът на Би Ай Ти.

По думите й, най-трудната препоръка е тази година да бъде създаден нов орган, който да ръководи борбата с корупцията.

Според оценката на ЕК след 10 години България до голяма степен е успяла да направи институционални промени, гарантиращи върховенството на закона, но що се отнася до борбата с корупцията и организираната престъпност се казва, че напредъкът е много скромен. Друго интересно нововъведение в този доклад е, че 1/3 от препоръките в доклада е да има повече публичност и информация.

Има и предложение главният прокурор да докладва редовно пред обществеността за напредъка по важните и големи дела, свързани с корупцията, посочи Димитрова и добави, че според ЕК българските правителства и съдебната система трябва да работят повече срещу борбата с корупцията и по ниските етажи на властта и администрацията.

„Прозрачност без граници“ публикува доклад, свързан с корупцията в света. Изследването е на базата на индекс за възприятие на корупцията. Страната ни е на 75-то място в света. Най-малко корумпираните страни са Дания, Нова Зеландия, Финландия и Швеция. Нито една държава няма 100 пункта, анализира колегата ни Златимир Йочев.

Той обобщи, че държавите с най-ниски показатели са Сомалия, Южен Судан и Северна Корея. Изследването е открило връзки между корупция, неравенство и популизъм.

Чуйте целия анализ на журналиста Йовка Димитрова за доклада на ЕК за напредъка на България в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Не проумявам Защо ‘забравихте’ да Се свържете с г-ца Ваксберг, БиАй….