неделя , 17 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова: Родители в Белгия отписват децата си от училища, финансирани от Гюлен

Йовка Димитрова: Родители в Белгия отписват децата си от училища, финансирани от Гюлен

Кореспондентът на Би Ай Ти в Белгия Йовка Димитрова коментира информация в местната преса, в която се посочва, че родители отписват децата си от училища, за която се смята, че са финансирани от Гюлен.

„Днес е първият ден от кампанията за записване на нови ученици за новата учебна година. В началото на септември ще стане ясно доколко училищата, които се преписват на Гюлен, са пострадали след като той бе обвинен от Ердоган като човекът, който стои зад преврата“, разказа Димитрова.

Тя посочи, че в Белгия има верига от 7 училища, които се подкрепят от фондацията на Фетхуллах Гюлен – 4 начални и 3 колежа. Училищата са в Брюксел и северната провинция Фландрия. „Един от кметовете дори призова родителите да не оттеглят децата си от училищата, но те се опасяват, че ще бъдат припознати като сподвижници на Гюлен и децата могат да станат обект на преследване“, обясни Димитрова.

Тя разказа и за един конкретен случай, в който собственик на ресторант бил принуден да затвори заведението си, тъй като е бил заплашван, а неговите клиенти били прокудени от заведението. „Около четвърт милион – около 4% от населението на Белгия, са турци. До момента няма информация от Белгия да е поискано да предаде на Турция граждани, заподозрени за връзки с Гюлен. Има напрежение, тъй като хората, които не подкрепят режима на Ердоган в Белгия биват подлагани на натиск“, обясни Димитрова.

Вижте повече за турските граждани, които живеят в Белгия, в следващото видео:

Вижте също

Политологът Георги Киряков: Действията на Валери Симеонов за лифта на Банско приличат на лобизъм

Колкото повече наближава “тихата, свята нощ”, толкова по-шумно и драматично става на политическата сцена. На …