неделя , 16 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова: Преговорите между Турция и ЕС продължават

Йовка Димитрова: Преговорите между Турция и ЕС продължават

Многочасова среща събра европейските лидери и представители на Турция в Брюксел по темата за справянето с бежанската криза.

Какво се случи на преговорите обобщава Йовка Димитрова.

Европейските лидери, образно казано, бяха облекли новите си костюми за подписване на сделка с Турция, с която да затворят т.нар. „балкански маршрут“, през които в Европа влязоха над 1 млн. бежанци, но се оказа, че това е прелюдията към нови преговори. Стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел и холандският премиер Марк Рюте са прекарали предходната нощ в турското посолство в Брюксел, обсъждайки с турския си колега Ахмет Давутоглу новите предложения в продължения“, коментира Димитрова.

Условията на Турция сюрпризират останалите европейски лидери 10 часа по-късно.

Става дума за 5 условия – сваляне на визите от юни, отваряне на 5 глави за членството на Турция в ЕС, политическа подкрепа за създаване на зона, свободна от полети, в Сирия, още 3 млрд. евро за бежанците, както и размяна на нелегални мигранти за бежанци“, обобщи Димитрова.

Предложенията са обсъждани в продължение на 12 часа.

Някои от исканията са доста дръзки и ще бъде нужно повече време. Това, което знаем, че искането искането за 6 млн. евро е бил най-малкият проблем“, допълни тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …