събота , 22 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Йовка Димитрова преди дебатите в ЕП за конфликта на интереси при бивши еврокомисари
JOVKA картинка

Йовка Димитрова преди дебатите в ЕП за конфликта на интереси при бивши еврокомисари

Във вторник Европейският парламент обсъжда серията разкрития за конфликти на интереси на бивши европейски комисари. Сред тях на челно място е бившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който прие директорски пост в американската инвестиционна банка „Голдман Сакс“, за да я съветва по преговорите за Брекзит. Т.е. по процес, който заплашва ЕС с разпад.

С последна информация от Страсбург се включи кореспондентът ни Йовка Димитрова, която трябва да следи дебатите в парламента.

Повечето парламентарни групи са бойно настроени и искат промени в Етичния кодекс – единствен, макар и доброволен, документ за поведението на комисар, заяви тя.

Според действащия в момента кодекс, 18 месеца след края на мандата си, еврокомисар няма право да заема длъжност в управителни съвети на компании. Барозу е спазил този срок.

Въпреки това достатъчността му се оспорва, като днес социалистите заявиха намерение да поискат дори до 10 години „охлаждащ период“ за комисари на ключови позиции, на които бизнесът може да влияе на вземането на политически решения.

Чуйте подробности от Йовка Димитрова:

Вижте също

prepodavane

Димитър Владиков разкрива тайната за успешна кариера зад граница

История за успеха – един българин, успял да пробие в академичния свят на гъстонаселен Китай. …